12. mart 2024 23:12

Izložba ''Superpozicija'' otvorena u Galeriji DOB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba ''Superpozicija'' otvorena u Galeriji DOB

Foto: Shutterstock.com/Siriporn Pimpo, ilustracija

BEOGRAD - Izložba „Superpozicija“ Kristine Bajilo otvorena je večeras u Galeriji Doma omladine Beograda (DOB) i trajaće do 24. marta.

Nova postavka sastoji se iz slika i objekata kojima autorka predočava sferu svog umetničkog i kritičkog interesovanja.

U radovima su prisutni motivi iz svakodnevice, primarno vizuelne, transformisani na način i sa idejom da preispitaju uticaj medijske kulture i sistem vrednosti društva konzumerizma.

Radovi sa osvrtom na popularnu kulturu 1990-tih godina prošlog veka, ukazuju na autorkin odnos prema prošlosti i vrednosnim sistemima tog istorijskog trenutka.

Kustoskinja izložbe Anja Tončić zapisala je da se čini da Kristina Bajilo želi da izbriše svaki trag romantizma koji prati logiku umetnosti, koja čoveka vidi kao obaveznog protagonistu sistema funkcionisanja.

Kroz digitalne manipulacije i “superflat” kolažni pristup stvaranju samih slika, inspirisan poznim periodom američkog pop-art pokreta i čuvenog Endija Vorhola, umetnica se poigrava sa razumevanjem statičnog medija u interaktivnoj ulozi.

“Ovakvi motivi nisu estetski odabir, već likovni komentar prebrzog tehnološkog napretka, u pokušaju da se ogole ideološki klišei i lažna obećanja ikona kapitalizma”, zaključila je Anja Tončić.

Kristina Bajilo (30) dobitnica je više nagrada - „Private Value“ Švajcarske ambasade u Beogradu (2018), „Aleksandar Tomašević“ (2018 i 2019), „Branko Šotra“ (2019) i stipendije “Dositeja”.

Kao član udruženja CIEBA, učestvovala je u istraživačkom programu u Lisabonu tokom 2020/2021, a njena umetnička praksa sastoji se iz slika i pop objekata, nastalih kombinovanjem različitih materijala i medija, kao 3D štampanih objekata, digitalnih i video radova.

Bajilo koristi motive kojima je svakodnevno okružena - pop amblemi i fotografije sa društvenih mreža, filmski kadrovi, muzički klipovi i video igrice.