10. maj 2024 10:28

Izložba "Dušan Krstić: Arhitektura" od 17. marta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Izvor: TANJUG

Foto: Dokumentacija MSUV

BEOGRAD - Izložba "Dušan Krstić: Arhitektura" biće otvorena 17. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, najavili su organizatori.

Nastavljajući seriju izložbi posvećenih arhitekturi druge polovine XX veka u Vojvodini, MSUV organizuje retrospektivnu izložbu arhitekte Dušana Krstića, kao jednog od vodećih domaćih arhitekata toga doba.

Izložbu prati monografija posvećena njegovim arhitektonskim delima, pedagoškom i istoriografskom stvaralaštvu.

Kustosi izlošbe su Dragana Konstantinović i Vladimir Mitrović.

Izložba "Dušan Krstić: Arhitektura" se sastoji od bogate dokumentacije MSUV koju je arhitekta poklonio muzeju, štampanih printova, fotografija i maketa koje su izradili studenti arhitekture.

Ljubaznošču porodice premijerno će biti izloženi i Krstićevi originalni crteži, to je zaokružilo prikaz njegovog bogatog arhitektonskog i umetničkog opusa.

Dragana Konstantinović je povodom predstojeće izložbe napomenula da je ceo projekat rezultat saradnje Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

"Obe institucije već dugi niz godina posvećeno rade na istraživanju tema i ličnosti koje su ostavile trag u modernoj istoriji grada. U tom smislu, istraživanje ličnosti i dela Dušana Krstića značajan je doprinos razumevanju jedne stvaralačke epohe i ličnosti koje su svojom ?irinom, radom i talentom oblikovale prostore u kojim živimo. Snažno posvećen aktuelnim graditeljskim temama, projektovanju, edukaciji studenata i kritičkom pisanju, Krstić nas je sve naučio šta znači svestranost, talenat i posvećenost arhitekturi. Otkrivajući njegove kuće i pisanu reč zajedno sa studentima, izložbom smo kreirali isečak njegove bogate arhitektonske karijere. Knjigom je zaokruženo njegovo delovanje u svih nišama prakse. Verujemo da ovakvi projekti doprinose razumevanju lokalnih konteksta, njihovih vrednosti, kao i stvaraoca koji su ostavili trajne pouke za delovanje u sadašnjosti i budućnosti"

Tokom trajanja izložbe biće organizovani i različiti propratni sadržaji, filmska projekcija dokumentarnog filma posvećenog Krstićevom životu i njegovim delima kao i radionice za studente, decu i omladinu različitih uzrasta.

Izložba će biti otvorena do 2. juna 2024. godine.

MSUV je otovren za posetioce od utorka do nedelje, od 10 - 18 časova, a uoči Međunarodnog dana muzeja koji se obeležava 18. maja, MSUV će zadržati tradiciju Noći muzeja i biti otvoren za posetioce do ponoći.