10. maj 2024 14:17

Mikelanđelo Pistoleto za Tanjug: Izložbom stvaram preventivni mir

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izložba "Preventivni mir" italijanskog umetnika Mikelanđela Pistoleta biće otvorena danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a slavni umetnik je za Tanjug rekao da njegova postavka nije statična, već uključuje ljude i publiku tako što će stvoriti novi sistem koji on zove preventivni mir.

"Moja izložba je ustanovljena na povezanosti između umetnosti i publike. Moja rad nije statičan već uključiv. Moramo da naučimo da stvorimo mir pre rata", kaže Pistoleto i dodaje da je za njega njegova umetnost "međusobna povezanost sa ciljem stvaranja boljeg načina života".

Na pitanje kako ova izložba može da proizvede novu stvarnost Pistoleto je rekao da postavka uključuje ljude zbog slika u ogledalu.

Intext service Video

"Gledalac je unutar mog dela baš kao što sam ja unutra. To je saradnja razmišljanja i razmene mogućnosti razumevanja. Moj rad je otvoren kroz ogledalo da unesem društvo i prirodu i univerzum našeg života unutar dela", izjavio je Pistoleto.

Direktorka muzeja i kustoskinja izložbe Marijana Kolarić rekla je da ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto u svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi.

"Izložba ne nastoji da bude još jedan u nizu umetničkih događaja, već ima za cilj da nas dubinski podstakne na razmišljanje o ovom delikatnom istorijskom trenutku ratova i sukoba koji ne samo da odnose živote već uništavaju ljubav, naglašavajući kulturne i etničke razlike među ljudima", dodala je Kolarić.

Posetiocima izložbe od danas (17:00) biće prikazano stvaralaštvo ovog umetnika, uključujući njegova kapitalna dela "Slike ogledala", "Veneru od krpa", "Minus objekte", "Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku", "Treći raj", mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru.

Gledaoci su pozvani da "dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga egzistencijalna i društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem".

Intext service Video

Posetioci izložbe moći će da pogledaju najnovije slike koje podsećaju na raznobojne QR kodove i koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisane putem veštačke inteligencije.

U obraćanju medijima Pistoleto je objasnio da je važno da se deca od detinjstva vaspitavaju o kreativnost i da moraju da vežbaju ljudskost.

Takođe je naveo da ljudi moraju da prihvate da su po prirodi agresivni, ali ih spiritualnost navodi na mir.

Tokom trajanja izložbe biće izveden trajni simbol "Trećeg raja" u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira, prijateljstva i italijansko - srpskih diplomatskih odnosa, kao i obeležavanja stogodišnjice postojanja italijanske rezidencije.

Ovo će se realizovati pomoću preduzeća JKP "Zelenilo – Beograd" uz dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. septembra.