6. jun 2024 21:17

Kostimografkinja Zora Mojsilović performansom "Beograd" predstavila novu kolekciju

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Pozorišna i filmska kostimografkinja Zora Mojsilović predstavila je novu samostalnu modnu žensku kolekciju kroz ulični modni performans "Beograd“ u Galeriji Zvono.

Prema rečima umetnice i kostimografkinje Selene Orb, ova revija autorke Zore Mojsilović pruža pogled na sve događaje koji se dešavaju u životu jednog grada.

"Prevazilazeći formu samo revijskog, autorka polazi od svog sopstvenog stana, kao nultog prostora inspiracije, gde se vrši priprema modela, ujedno i značenjski priprema za izlazak u javni prostor iz prostora intimnog. U prostoru galerije Zvono desio se veliki susret različitih ljudi koje postaje metafora neprestanog prožimanja različitih svetova, svetova svih nas koji u zajedničkim susretima i sudarima čine i likovno i duhovno bogatstvo jednog grada", rekla je ona.

Service Photo Gallery

Mojsilović je kreirala kostime za 18 dugometražnih igranih filmova među kojima su "Život je čudo" Emira Kusturice, "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, "Ustanička ulica i "Šavovi" Miše Terzića "Travelator", "Guča" i "Jagoda u supermarketu" Dušana Milića, "Tamo i ovde" i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

Kreirala je i kostime za više od 80 pozorišnih predstava.

Dobitnica je Steriijine nagrade, Zlatnog ćurana, Ardaliona i mnogih drugih značajnih nagrada za pozorišnu kostimografiju.

Njene ranije predstavljene samostalne kolekcije su i Putovanje 2007, Neke devojke 2013, Parovi 2016, Urbano pleme 2018. i Nova šansa za banana devojke 2020. godine.