10. jun 2024 13:20

Izložba "Kun: umetnik-radnik-borac" od sutra u Galeriji SANU

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD – Izložba "Kun: umetnik-radnik-borac" autorki Mišele Blanuše, Vide Knežević i Ane Panić, povodom 120 godina od rođenja umetnika Đorđa Andrejevića Kuna, biće predstavljena sutra u Galeriji SANU, najavile su danas autorke u ovoj galeriji.

Kun je bio revolucionar, akademik i profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Njegovo ime predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koja direktno referiše o pojmu borbenog realizma – umetnosti koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima prošlog veka.

"Verujem da smo ponudili novu izložbu i novo čitanje. Kao dugogodišnji kustos Muzeja savremenih umetnosti, smatram je je delo Đorđa Andrejevića Kuna bilo zapostavljeno dugi niz godina. Sve veće interesovanje za njegov rad i njegova kapitalna dela govore o tome kako je značajan umetnik i slikar bio. Kun je bio vizionar... ", ocenila je Mišela Blanuša.

Jedna od autorki, Vida Knežević rekla je da je ideja bila da stručnoj publici daju jedno novo čitanje Kunove umetnosti.

"S obzirom na činjenicu da se Kunova retrospektiva nije desila više od 5 decenija, bio je izazov predstaviti njegovo delo. Želeli smo da izložbu organizujemo kroz problemsku retrospektivu od 6 celina. Naš cilj je da pored umetničkih dela imamo i različiti arhivski materijal, različite artefakate, novinske članke i savremene umetničke radove. Obuhvatili smo i citate o tome šta znači emancipacija, revolucija... Želeli smo da prikažemo i način na koji se Kun bavio reprezentacijom žena. Pokušali smo da damo i društveni i istorijski i politički kontekst kroz ovu postavku", kazala je Knežević.

Service Photo Gallery

Izložba kroz različite stvaralačke faze, od ratnog, međuratnog i posleratnog perioda, nudi tumačenje kompleksnog umetnikovog opusa koji ga svrstava u korpus jugoslovenskih avangardnih i kritičkih umetničkih praksi koje su omogućile susret umetnosti i politike.

"Svaka od nas dala je svoj doprinos, ali i drugačiji pristup kako bismo predstavile delo Kuna. Vodile smo se trojstvom, bio je umetnik, radnik sa kapom, ali i borac. Kun je bio sve ovo u isto vreme. Iskreni revolucionar tokom celog života. Zabeležio je položaj rudara, svoju perspektivu na frontovima...prikaze partizana, stalnu borbu za položaj radnika. U prvoj sali postavljeno je sve ono što je bio Kun..", rekla je Ana Panić opisujući izložbu i zahvalila porodici ovog umetnika što je omogućila pristup privatnoj arhivi.

Na izložbi biće postavljena bogata zaostavština umetnika, ulje na platnu velikog formata, grafičke mape, crteži, ilustracije, predmeti iz oblasti primenjenih umetnosti..

Biće postavljeni i arhivski materijali koji se čuvaju u najznačajnijim institucijama i organima državne uprave, kao što su Uprava za poslove različitih organa, Ministarstvo spoljnih poslova, Medija centar "Odbrana", Narodni muzej Srbije i druge važne institucije, ali i arhiva porodice umetnika.

Izložbu koju su su organizovali Galerija SANU, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Muzej Jugoslavije otvoriće sutra (19:00) predsednik stručnog saveta SANU Vladimir Kostić.

Kustorskinja izložbe je Katarina Živanović.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 8. septembra.