13. jun 2024 21:07

Balet "Banović Strahinja" premijerno izveden u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/Kitreel, ilustracija

BEOGRAD - Balet "Banović Strahinja" na muziku Ivana Ilića, inspirisan jednom od najlepših epskih narodnih pesama, po koreografiji Igora Kirova, premijerno je izveden večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Koreograf Igor Kirov je pripremu koreografije okarakterisao kao "uzbudljiv, ali zahtevan proces koji prikazuje čitavu paletu emocija, ozlojeđenost, tugu, ljubomoru, ljutnju, ali i snagu, istrajnost, i na kraju, oproštaj".

"Koreografski izraz je pre svega savremen. U pitanju je moderna tehnika pokreta utemeljena na klasičnoj estetici. To je omogućilo intenzivan prikaz naboja emocija i energije u skladu sa dramaturškim tokom priče. Mislim da je ovakav stilski pristup značajan, jer ansamblu pruža priliku da zablista u novom svetlu i prikaže drugačiji kvalitet umetničkog izraza", istakao je Kirov.

Kompozitor Ivan Ilić je napomenuo u najavi premijere da muzika za balet "Banović Strahinja" sadrži elemente naše tradicionalne muzike u smislu prizvuka.

"Ima vrlo orkestarskih, bogatih simfonijskih delova, elemenata gde je kao filmska muzika, ima rokenrol i džez delova", objasnio je Ilić.

Naslovnu ulogu na premijeri odigrao je Lev Semenov, lik Anđelije oživela je Sofija Matjušenskaja, Vlaha-Aliju - Igor Pastor, Derviša, Branko Sarić, Strahinjinu majku - Ivana Savić Jaćić, a Jug Bogdana - Jovan Veselinović.

Ista podela nastupiće i 15. juna, a tada će ulogu Jug Bogdana tumačiti Jovica Begojev.

Večerašnjom premijerom obeležen je i značajan jubilej - sto godina postojanja baleta u Srbiji.

Na izvođenju 18. juna predstaviće se nova solistička podela koju čine Metju Solovjof, Teodora Spasić, Nikola Bjanko, Miloš Kecman, Olga Olćan i Jovan Veselinović.

Kostime je osmislila Katarina Grčić Nikolić, scenografiju potpisuju Geroslav Zarić i Vladislava Kanington, dizajner svetla je Milčo Aleksandrov, a asistent koreografa Mojca Majcen.

Publika je dugim aplauzom ispratila protagoniste baleta "Banović Strahinja" sa scene.