15. jun 2024 17:16
GastroFest: Visoka gastronomija na Dorćol Placu u Beogradu
BEOGRAD - Hladna supa od jagoda i malina sa hrskavim hlebom, svinjski obrazi sa grejvijem i pireom od tartufa sa Fruške gore, limun gel sa hrskavom čokoladom samo su neki od specijaliteta koje posetioci mogu da probaju danas i sutra na GastroFestu na Dorćol Placu (Platz) u Beogradu.
Festival visoke gastronomije i autentičnih ukusa okupio je ljubitelje hrane i pića, nudeći im priliku da uživaju u raznovrsnim domaćim specijalitetima.
"GastroFest potiče iz Bečeja. U Bečeju su prošle godine po šesti put organizovali. Ove godine smo odlučili da dovedemo naš festivalu Beograd, da pokažemo široj publici koncept festivala", rekao je organizator festivala Daniel Jovanović.
Glavna tema ovogodišnjeg festivala je spajanje malih proizvođača sa restoranima.
"Želimo da gradimo most između njih, pošto verujemo da visoka gastronomija u Srbiji ne može da postoji bez lokalnih, visoko kvalitetnih namirnica", objasnio je Jovanović.
On je najavio današnje predstavljanje šest restorana, sutra će biti predstavljeno sedam.
"Danas i sutra imamo promociju restorana, promociju malih proizvođača... Sutra nam dolaze još dva restorana iz Vojvodine, uglavnom su vojvođanski restorani, Novi Sad, Subotica, Čenej, a biće i jedan restoran iz Beograda", najavio je Jovanović.
Posetioci mogu da degustiraju i domaće kolače, ljutenicu, domaće sokove i vina, kao i kravlji i ovčiji sir u maslinovom ulju, slatko od bele trešnje i druge proizvode.
Takođe, u ponudi je i prvi bazni sos na našem tržištu čija ljutina se oseća samo u ustima, a ne u stomaku.
Festival nudi i domaći med i pivo.
Na programu su i gastro paneli, gastro matine, gastro radionice, ali i radionice za decu, od likovnih, interaktivnih do ekoloških.
Deca do 13 godina ne plaćaju ulaz.