9. jul 2024 12:31

Prvo javno vođenje kroz Memorijalni centar Staro sajmište 11. jula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvo javno vođenje kroz Memorijalni centar Staro sajmište 11. jula

Foto: PROMO

BEOGRAD - Memorijalni centar "Staro sajmište“ saopštio je danas da će 11. jula (17:00-19:00) organizovati za posetioce prvo javno vođenje "(Staro) Sajmište: Nekad i sad".

"Posetioci će imati priliku da obiđu kompleks Starog sajmišta, upoznaju se sa nekadašnjom namenom prostora koji je pretrpeo dramatične transformacije od simbola privrednog napretka predratne Jugoslavije, do mesta masovnog zatočenja i smrti Srba, Jevreja i Roma", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Staro samjište posle Drugog svetskog rata postalo i mesto početka izgradnje Novog Beograda i stvaranja najveće likovne kolonije u regionu.

Poseta će biti realizovana kao vođenje kroz prostor Starog sajmišta od 17:00 do 18:00 i potom kroz izložbu "Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944)“ u Centralnoj kuli od 18:00 do 19:00 časova.

Kako je najavljeno, građane će voditi rukovodilac Odeljenja za istraživanje Milan Koljanin, izvršna direktorka i kustoskinja Asja Drača Muntean i saradnica u Odeljenju za prikupljanje i stručnu obradu građe Lea Eskenazi, a usled obraničenog broja mesta obavezna je prijava posetilaca na mejl poseta@memorijalnicentar.rs.

Memorijalni centar "Staro sajmište" je republička ustanova kulture osnovana sa ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora: Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe i logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Programi Centra inspirišu posetioce da upoznaju, unaprede i šire znanje o istoriji Starog sajmišta, Holokausta, Samudaripena i genocida nad Srbima, kao i da čuvaju trajnu uspomenu na žrtve, navedeno je u saopštenju.