12. jul 2024 16:11

Jelena Medaković: Pronađeni limeni sarkofag je najznačajnije arheološko otkriće

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković rekla je danas da je na arheolškom lokalitetu u Vlajkovićevoj ulici gde se izvode radovi na izgradnji podzemne garaže pronađen limeni sarkofag koji, kako je rekla, svedoči o specifčnoj proceduri sahranjivanja koja će biti predmet analize arheologa.

Medaković je za Tanjug rekla da je poznato da je reč o dečjem grobu, u kojem su počivale dve devojčice uzrasta 10 godina i jedna beba.

Dodala je da sam proces ukazuje na potencijalno postojanje epidemije zbog kojeg je sama sahrana bila drugačija nego u ostalim do sada pronađenim grobovima.

Intext service Video

"Preliminarne arheološke analize su gotove, a uslediće nove analize i konzervacija tog običaja sahrane koji će u jednom trenutku biti postavljeni u Muzeju grada Beograda.

Dodala je da je Vlajkovićeva ulica primer kontinuiranog nadzora i izuzetne saradnje sa građevinskom operativom, koja je doprinela da se i tokom samih radova dođe do novih otkrića.

"Sa ponosom mogu da kažem da ekipa Muzeja grada Beograda u kontinuitetu radi, istražuje zajedno sa građevincima, dok paralelno traju radovi u laboratorijama", kaže Medaković.

Intext service Video

Navela je da će u kasnijoj fazi uslediti restauracija, kao i da je najvažnija prezentacija vodovodne cevi, rimskog Singidunuma nekada, kao i restauracija nalaza za stalnu postavku u Resavskoj ulici.

Navela je da su ovakva otkrića izuzetno značajna, kao i da je najvažniji zadatak za Muzej zaštita i konstantna dopuna zbirki.

Medkaović je rekla da arheologija nije samo nasleđe lokalnog karaktera, već da je deo šireg geografskog područja, odnosno svetske baštine.

Dodala je da muzej ima obavezu da se i prema nadnacionalnim psonalacima ponađa kao prema nacionalnom, sa pažnjom, kako nalažu primeri dobre prakse i zakoni.