18. jul 2024 10:25

Film Emilije Gašić "78 dana" biće premijerno prikazan srpskoj publici na Palićkom festivalu 25. jula

Izvor: TANJUG

Foto: Film "78 dana", kadar iz filma

PALIĆ - Debitantski film “78 dana” rediteljke Emilije Gašić imaće srpsku premijeru 25. jula u glavnom takmičarskom programu 31. Festivala evropskog filma Palić, najavili su danas organizatori.

"Radnja filma započinje marta 1999. godine, u malom mestu u Srbiji. Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik", saopštio je festival.

Gašić je rekla da je film inspirisan njenim porodičnim kasetama iz devedesetih, a tokom pisanja scenarija pokrenula je anonimni leksikon gde su ljudi nesebično delili svoja sećanja na bombardovanje.

"Pošto je film rađen po konceptu da ste pronašli porodičnu kasetu koju gledate nakon mnogo godina, bilo je jako zanimljivo i izazovno raditi na njemu. Sve smo snimali na staroj tehnologiji ili tzv. Hi-8 formatu, pa su neke od kadrova stvarno snimali glumci”, navela je rediteljka.

Glavne uloge u filmu tumače Viktorija Vasiljević, Milica Gicić, Tamara Gajović, Pavle Čemerikić, Maša Ćirović, Jelena Đokić, i Goran Bogdan.

Gašić je navela da je jako uzbuđena što će "78 dana" imati domaću premijeru nakon puno međunarodnih festivala, i to na Paliću koji tradicionalno kvalitetan filmski program, a velika je čast što će se naći u programu sa rediteljem Jorgosom Lantimosom.

Rediteljka, scenaristkinja i snimateljka, rođena u Srbiji, Gašić trenutno živi u Njujorku, a scenario za “78 dana” je razvila u sklopu programa na Venecijanskom Bijenalu 2020. godine.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, uz prikazivanje 150 filmova u 17 selekcija.

Festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA i drugi.