5. avgust 2024 13:58

Ostvarenje "Nakon ljeta" Danisa Tanovića 16. avgusta otvara Sarajevo film festival

Izvor: TANJUG

Foto: Sarajevo Film Festival, promo

SARAJEVO – Filmski program "Open Air" predstaviće istaknuti glumci, reditelji i scenaristi, a obuhvatiće projekciju petnaest filmova, među kojima je film "Nakon ljeta" Danisa Tanovića, koji će 16. augusta zabeležiti svetsku premijeru i otvoriti jubilarno izdanje 30. Sarajevo Film Festivala koji će trajati do 23. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Kako je navedeno, ovaj film govori o Maji koja dolazi na ostrvo zbog porodičnog nasledstva, ali ostaje duže nego što je planirala zbog nepredviđenih emocija i situacija te se suočava sa brojnim pitanjima iz svoje prošlosti i pronalazi svoj identitet.

U ovoj selekciji biće prikazan film počasnog gosta, reditelja Korda Džefersona (Cord Jefferson) „Američka fikcija“ o frustriranom književniku Monku.

Monk, umoran od klišea u crnačkoj zabavi, pod pseudonimom piše satiričnu knjigu kako bi ukazao na hipokriziju industrije.

Njegov plan uspeva, ali ga vodi u središte kulture koju prezire.

Dobitnica "Počasnog srca Sarajeva" Meg Rajan (Ryan) predstaviće film Nore Efron „Imaš poštu“ o onlajn romansi poslovnih suparnika Kejtlin i Džo.

U okviru ove selekcije Džon Turturo (John Turturro) i Aleksandar Pejn (Alexander Payne) predstaviće filmove, kao lauerati „Počasnog srca Sarajeva“.

Glumac Džon Turturo (John Turturro) predstaviće film u režiji braće Koen, Itana i Džoela „Barton Fink“, o mladom scenaristi koji iznenada postiže uspeh u Njujorku 1941. godine što ga odvodi u Holivud i tamnu stranu života.

Reditelj Aleksandar Pejn (Alexander Payne) predstaviće film „Stranputice“ o prijateljima Majlsu i Džeku i njihovim ljubavima i aferama sa Majom i Stefani.

U okviru ovog programa biće prikazani i filmovi Faruka Sokolovića „Bekap“, Emira Kapetanovića „Djeda Mraz u Bosni“, Kventina Dupijea „Drugi čin“, Silvija Miroščičenka „Grandpa Guru“i Srđana Vuletića „Gym“.

Pored navedenih, svoju projekciju imaće i filmovi Emanuela Kourkola „Limeni orkestar“, Todora Čapkanova „Megdan: Između vode i vatre“, Slobodana Maksimovića „Praslovan“, Dimitara Orovcaneca “Prvo ubi decu” i Rajka Grlića “Svemu dođe kraj”.

Počasni gost i dobitnici „Počasnog Srca Sarajeva“ održaće na festivalu besplatne master klasove kao posebnu priliku za susret s publikom i uvid u ključne aspekte njihovih karijera, navedeno je u saopštenju organizatora 30. Sarajevo film festivala.