18. februar 2023 09:17

Srpski filmovi "Strahinja Banović" i "Sladoled" sinoć pred publikom u Vašingtonu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/AMBASADA SRBIJE U SAD

VAŠINGTON - Publika u Vašingtonu sinoć je imala priliku da vidi dva srpska filma - “Strahinja Banović” i “Sladoled” - a njihovo prikazivanje upriličeno je uoči velikog skupa srpske dijaspore, prvog nakon više od dve decenije.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i pred publikom u Vašingtonu bio je, najbolji srpski film u 2022. - “Strahinja Banović”, a to ostvarenje reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića, ovenčano je sa više od 25 nagrada osvojenih na festivalima širom sveta.

Service Photo Gallery

Pored Arsenijevićeve višestruko nagrađivane ljubavne priče inspirisane srpskom epskom pesmom "Banović Strahinja", smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize, publika je videla i kratkometražni film “Sladoled” čiji je reditelj Stiv (Svetozar) Spremo.

Tu komediju apsurda, koja oslikava momente iz života imigranta, mogli su da vide i zaljubljenici u filmsku umetnost na prestižnim američkim i evropskim festivalima kao što su Palm Spring i Moskva, Kipar, Ostin, Albakerki, San Hose....

Oba filma nagrađena su na Festivalu sprskog filma u Čikagu, čija je direktorka Slavica Petrović sinoć zajedno sa Obradom Kesićem pozdravila goste i publiku, kojoj se nakon projekcije poklonio glavni glumac filma "Sladoled" Igor Obradović.

Projekcija filmova organizovana je u saradnji Ambasade Srbije i Kancelarije Republike Srpske, goste je pozdravio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Filmovi su prikazani na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton Holu, a Ambasada Srbije i Kancelarija Republike Srpske u Vašingtonu organizovale su koktel pred početak projekcije.

Danas će u Vašingtonu biti održana konferencija “Jačanje veza - srpska dijaspora u SAD”, koju organizuje Ambsada Srbije uz podršku presednika i Vlade Srbije, a okupiće predstavnike srpskih organizacija iz čitave Amerike, ugledne pojedince uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta.