3. maj 2023 11:41

Raspisan Konkurs za radionicu dokumentarnog filma "Varan Balkan"

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

NOVI SAD – Radionica dokumentarnog filma "Varan Balkan – Novi Sad 2023" biće održana od 22. maja do 9. jula u Novom Sadu, a tim povodom je raspisan konkurs koji traje do 15. maja, saopštili su organizatori projekta.

Navedena radionica biće realizovana u prostorijama Instituta za razvoj publike (Salon, Radnička 27) i Akademije umetnosti u Novom Sadu (Kosovska 33), i organizatori radionice, Varan Balkan & Ateliers Varan Paris, Institut za razvoj publike Novi Sad i Dom omladine Beograda, pozivaju sve zainteresovane kandidate da se prijave za učešće.

Kandidati za konkurs mogu biti državljani sledećih zemalja: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija, stariji od 18 godina koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentarnih ostvarenja, kao i oni koji žele da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju dela ovog formata.

Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno, navodi se u saopštenu, a radni jezici radionice su - engleski, francuski i lokalni (srpski).

Radionica je besplatna, sve troškove pokrivaju partneri ovog projekta, a naglašavaju da je obavezno poznavanje engleskog jezika.

Na konkursu "Varan Balkan" će biti odabrano 10 polaznika, koji će tokom trajanja intenzivne radionice savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka cilju da postanu nezavisni filmski autori.

Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize važnih filmskih ostvarenja, pronalaska lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje svog kratkog dokumentarca na istu temu.

Montaža projekta uz asistenciju profesionalnih montažera će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Podršku u realizaciji radionice pružili su - Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Severne Makedonije i Akademija umetnosti u Novom Sadu.