1. jun 2023 14:22

Dva ostvarenja iz Kana stižu na Festival francuskog filma u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dva ostvarenja iz Kana stižu na Festival francuskog filma u Beogradu

Foto: Filip Olćan

BEOGRAD - Peti Festival francuskog filma (FFF) biće održan od 14. do 18. juna, na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a stižu i dva naslova nedavno premijerno prikazana na filmskoj smotri Kanu, najavili su danas organizatori.

Direktor FFF i distributerske kuče Megakom film Igor Stanković rekao je na konferenciji za novinare da će biti prikazani kanski filmovi "Normalnost" reditelja Olivijea Babinea (Olivier Babinet) i "Vinsent mora umreti" Stefana Kastanga (Stephan Castang).

Prema njegovim rečima, FFF donosi i filmove "Velika kola" reditelja Filipa Garela (Phillipe Garrel), "Toranj" Gijoma Niklua (Guillaume Nicloux), "Pod zvezdama" Sebastjena Tilara (Sebastien Tulard), "Knjiga rešenja" Mišel Gondri (Michel Gondry) i "Kuća" Anise Bonefon (Anissa Bonefont).

Gost FFF-a će biti Babine, koji je u video uključenju u konferenciju rekao da rado pravi filmove o životu koji odstupaju od stvarnosti, a da "Normalno" govori o 15-godišnjoj devojci koju nakon smrti majke odgaja bolestan otac.

"U pitanju nije teška drama, jer je lik oca ima dosta humora i uspeva da ćerki prenese puno mašte i ljubavi prema zabavnim stvarima u životu. Crni humor koji dele pomaže da održe glavu iznad vode", naveo je francuski sineasta.

Kako je najavljeno, prikazivanja će u Beogradu biti besplatna na otvorenom prostoru Kosančićevog venca, Silosa na Dunavu i između dve zgrade Poslovnog centra Ušče, dok će paralelni program "Žene na filmu" biti u Megakomovoj Mts dvorani.

Francuski filmovi biće prikazivani i u bioskopu Vilingrad u Nišu i u Kulturnom centru Novog Sada.

Prikazivanjem na Kosančićevom vencu ujedno će biti otvorena i manifestacija "Starogradsko leto", u organizaciji opštine Stari grad, čija je predstavnica Milica Ilčić ocenila da će filmovi biti prikazivani u "magičnom delu grada".

Kum petog FFF- je reditelj Srdan Golubović, koji naglasio da su projekcije na otvorenom dokaz da se "slavi film na najbolji mogući način", a manifestacija će biti "veliki praznik filma".

"Ovo nije uspostavljanje veza sa Francukom, nego nastavak duboke veze koju francuska i srpska kultura imaju. Za umetnike iz Srbije Francuska i Pariz su uvek bili umetnička meka", podsetio je Golubović.

Prema njegovim rečima, FFF je "jako važan kao dokaz sve većih veza kada je film u pitanji", dok je nedavno učešće reditelja Vladimira Perišića sa ostvarenjem "Lost Country" "sublimant duboke povezanosti dve kulture".

Ambasador Francuske Pjer Košar (Pierre Cochard) je podsetio da dve zemlje od 2019. godine imaju sporazum o koprodukcijama i da je FFF jedan od njegovih rezultata.

Košar je dodao da je zadovoljan što koprodukcija ima sve više, kao i prisustva frankofonih filmova.

Organizatori FFF-a su Francuski institut u Srbiji i distributerska kuća Megakom film.