12. avgust 2023 08:15

Dokumentarac "Poljubite budućnost" otvorio Sarajevo film festival

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO HINA/ FOTO FENA/ Amer Kajmović

SARAJEVO - Dokumentarac "Poljubite budućnost" (Kiss the Future) otvorio je 29. Sarajevo film festival (SFF), u prisustvu članova ekipe filma, među kojima su bili i članovi rok sastava U2 Bono Voks (Vox) i Di Edž (The Edge).

Pevač Bono Voks i gitarista Di Edž prošetali su crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, uz reditelja Nenada Čičin Šaina i ostale učesnike filma, među kojima su bili i novinarka Si-En-Ena (CNN) Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) i vođa sastava Kultur šok Srđan Đino Jevđević.Intext service Video

"Divno je biti u Sarajevu. To je sjajan grad na svaki način. Povlašćena sam što je bio deo mog života toliko godina. Vratila sam se i vrlo je emotivno", rekla je Amanpur novinarima na crvenom tepihu.

Navevši da film govori o događajima za koje ni ona nije znala dok je bila u Sarajevu i izveštavala, Amanpur je dodala da je "bosanski narod pokazao svetu kako je to pružati otpor pod užasnom presijom".

Intext service Video

Dok se Voks samo fotografisao uz ostale članove ekipe, Edž je u jednom trenutku prišao građanima koji su u velikom broju okružili prostor ispred pozorišta i podelio nekoliko autograma.

Iz SFF su saopštili da su Bono i Edž stigli kao gosti iznenađenja, u pratnji supruga Ali Hjuson (Hewson) i Morli (Morleigh) Stenberg, kao i manekenkom i aktivistkinjom Kristi Tarlington (Christy Turlington).

Intext service Video

Premijerno prikazan večeras na SFF, "Pogledajte u budućnost" govori o lokalnoj muzičkoj sceni tokom rata u gradu, kao i posleratnom koncertu irskog sastava U2 u Sarajevu 1997. godine, pred više od 45.000 posetilaca na stadionu "Koševo".

U filmu se pojavljuju nekadašnji američki predsednik Bil Klinton (Clinton), nekadašnji direktor SFF Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Boris Šiber, a među njegovim producentima su holivudski glumci Met Dejmon (Matt Damon) i Ben Aflek (Ben Affleck).

Na svečanom otvaranju festivala, Počasno Srce Sarajeva prve večeri festivala uručeno je severnoirskom autoru kratkih i dokumentarnih filmova Marku Kazinsu (Cousinsu) kao priznanje za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

SFF je ranije u saopštenju podsetio da je Kazins sa predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu tokom rata posetio bioskop Obala art centar, gde su prikazivali filmove, što je bila kolevka SFF.

Kazins se u svom obraćanju naveo da je tokom svog boravka u Sarajevu ratne 1994. godine naišao na kreativne ljude, i da je nakon toga svaki film koji je napravio "poneo nešto odavde, od čvrstine i odlučnosti".

"Na tome sam vam beskonačno zahvalan", rekao je Kazins.

U svom obraćanju, selektorika Takmičarskog programa i programa U fokusu, Elma Tataragić je podsetila da SFF, koji traje do 18. avgusta, donosi 49 naslova u trci za nagrade "Srce Sarajeva", kao i tri ostvarenja van konkurencije.

Intext service Video