19. septembar 2023 11:32

Film "Bella Ciao" otvara 20. septembra Festival muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'ritam"

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Festival muzičkog dokumentarog filma "Dok'n'ritam" otvoriće 20. septembra (20:00) italijanski dokumentarni film "Bella Ciao" (Bela ćao) u Domu kulture Studentski grad (DKSG), saopštili su danas organizatori.

Film rediteljke Đulije Đaponezi bavi se kretanjima čuvene pesme italijanskih partizana tokom Drugog svetskog rata, a "uspomene preživelih članova pokreta otpora prepliću se s aktivistima koji pevaju 'Bela ćao' na protestima u Čileu, Turskoj, Iraku i Kurdistanu", kaže se u saopštenju.

"Dinamičan film donosi mnoštvo glasova i dokazuje da se ta pesma, bez autora ili zemlje, danas smatra baštinom svih onih koji se osećaju potlačeno", saopšteno je iz "Dok'n'ritma".

Kako je najavljeno, na otvaranju 8. Dok'n'ritam festivala nastupiće muzičar Ivan Ščapec (S)eine, a iste večeri (18:30) u Velikoj sali DKSG biće prikazan film "3211“ u režiji Danila Bećkovića i Andrijane Stojković, koji govori o trep muzičaru Stefanu Đuriću Rasti.

"I ove godine festivalsku publiku očekuje bogat takmičarski program, mogućnost da zaviri u svet filmova koji tek nastaju, zanimljive tribine, kao i tri koncerta – (S)Eine, Monah i Kanda Kodža i Nebojša", kaže se u saopštenju.

Festival je podržao Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, SOKOJ i nacionalna platforma Srbija stvara.