22. septembar 2023 11:15

Reditelj Emir Kusturica učestvuje u radu prve Škole filmske kritike u Rusiji

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

BEOGRAD - Srpski reditelj Emir Kusturica i ruski pisac Jevgenij Vodolazkin držaće radionice polaznicima prve Škole filmske kritike u Jasnoj Poljani, saopštio je danas Ruski dom.

Polaznici će moći da prate predavanja i diskusije producenata, novinara, scenarista i filmskih kritičara, kao što su Jegor Moskvitin, Ivan Kudrjavcev, Nikita Kravcov, Vsevolod Koršunov i Vjačeslav Marusenkov, i da gledaju filmove svetske kinematografije i razgovaraju o njima.

"Filmska kritika nam pomaže da razumemo kako bioskop funkcioniše, kako utiče na gledaoca, koje ideje i emocije prenosi. Ruska kinematografija ima svoje karakteristike i bogatu istoriju. Rado ću podeliti svoje iskustvo i znanje sa mladima koji su zainteresovani za ovu temu", rekao je Kusturica.

BloombergAdria.com

 

Savetnik predsednika Rusije Vladimir Tolstoj je ocenio da je učešće Kusturice "upečatljive, harizmatične ličnosti, originalnog kultnog reditelja, veliki uspeh za prvu Školu filmske kritike", i da će nesumnjivo komunikacija sa njim biti neprocenjivo iskustvo za sve polaznike.

Škola filmske kritike biće održana u Jasnoj Poljani od 19. do 23. oktobra uz podršku Predsedničkog fonda za kulturne inicijative, Muzeja ", Lav Nikolajevič Tolstoj“ i kanala ,KinoTV, naveo je Ruski dom.