12. oktobar 2023 15:14

Dvorana Kulturnog centra Beograda obeležiće 60 godina postojanja pokretanjem Festivala nesnimljenog filma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dvorana Kulturnog centra Beograda obeležiće 60 godina postojanja pokretanjem Festivala nesnimljenog filma

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Dvorana Kulturnog centra Beograda obeležiće 60 godina postojanja, kao najstariji aktivni bioskop u Beogradu, pokretanjem novog Festivala nesnimljenog filma i dodelom počasnih sedišta odabranim filmskim autorima, saopštio je danas KCB.

Pod sloganima "Bolje je u bioskopu” i "Mesta nosu numerisana, ali su neka rezervisana” jubilej će biti obeležen i digitalnom arhivom ličnih priča iz bioskopa, filmskim maratonom, izložbom u Filmskoj galeriji i novim vizuelnim identitetom, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, autorima koji su obeležili srpsku i jugoslovensku kinematografiju biće dodeljena počasna bioskopska sedišta, a među njima su Đorđe Kadijević, Zdravko Šotra, Boro Drašković, Miša Radivojević, Želimir Žilnik, Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Goran Marković, Slobodan Šijan, Rajko Grlić, Emir Kusturica i Darko Bajić.

"Ova sedišta će od sada biti obeležena njihovim imenima kako bi uvek imali rezervisano mesto u kultnom bioskopu. Posebno mesto biće dodeljeno i dugogodišnjoj glavnoj urednici programa, Vesni Danilović", naveo je KCB.

Inspirisan odeljkom knjige Rajka Grlića "Neispričane priče", reditelj Stefan Arsenijević, raniji filmski urednik DKC i jedan od autora koncepcije programa godišnjice, pokreće zajedno sa KCB-om u svetu prvi međunarodni Festival nesnimljenog filma, kaže se u saopštenju.

"Biće to jedna potpuno drugačija prilika da upoznate neke od najznačajnijih filmskih autora. Poput nekakve bioskopske poetske pravde, ovi filmovi koji su na to dugo i beznadežno čekali, konačno će imati priliku da se sretnu sa publikom", naveli su iz KCB.

Festival nesnimljenog filma otvara reditelj Grlić sa piscem, novinarom i scenaristom Antom Tomićem i glumcima Goranom Bogdanom i Ivanom Roščić, biće predstavljen scenario rađen po Tomićevom bestseler-romanu "Čudo u Poskokovoj Dragi”.

Kako je najavljeno, drugog dana festivala, 20. oktobra Goran Marković će predstaviti scenario za nesnimljeni film "Doktor D”, koji govori o fiktivnom ratnom zločincu koji preuzima lažni identitet nadrilekara, a nedavno je pretočen u roman.

Posetioci će moći da čuju originalni scenario u izvođenju Tihomira Stanića, Sergeja Trifunovića i Katarine Marković.

Reditelj Karanović će 21. oktobra predstaviti "Tramontanu", projekat na kojem je radio više od 30 godina, a "neočekivanu ljubavnu priču sa elementima bajke koja se proteže kroz više decenija i više generacija", predstaviće u razgovoru sa Arsenijevićem i producentom Majkom Daunijem.

Program jubileja biće završen 22. oktobra filmskim maratonom "Non-stop bioskop”, omažem kog je osmislila prva filmska urednica DKC-a Marija Marinčić Majdak, u okviru kog će od 11:00 do 23:00 biti prikazani aktuelni, evropski filmovi po popularnoj ceni od 200 dinara, najavili su iz KCB.

"Prva dva termina u nedelju od 11:00 i 13:00 rezervisana su za crtane filmove kao što je bila praksa šezdesetih, dok od 15:00 pružamo još jednu priliku da u bioskopu pogledate višestruko nagrađivan film 'Leto kada sam naučila da letim", kaže se u saopštenju.

Pre projekcija koje počinju od 15:00, 17:00, 19:00, 21:00 i 23:00 biće prikazivani filmski žurnali iz oktobra i novembra 1963. godine ljubaznošću Filmskih novosti, a u Filmskoj galeriji posetioce će dočekati hronologija najznačajnijih datuma iz rada DKC-a.