18. oktobar 2023 11:50

Festival nesnimljenog filma od 19. oktobra u beogradskom DKC-u

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/RazoomGame, ilustracija

BEOGRAD - Povodom 60. rođendana Dvorane Kulturnog centra, sutra uveče u kultnom beogradskom bioskopu počeće prvi međunarodni Festival nesnimljenog filma.

Festival kakav, ne postoji nigde u svetu, inspirisan je knjigom Rajka Grlića „Neispričane priče”.

"Srđan Karanović je na filmu 'Tramontana' radio više od 30 godina. Zamislite samo sav trud i maštanje koje je uloženo u taj projekat. Želeli smo da, poput neke bioskopske poetske pravde, ovaj i drugi nesnimljeni filmovi ipak pronađu put do publike", kaže Stefan Arsenijević, reditelj, dugogodišnji filmski urednik DKC i jedan od glavnih autora koncepcije programa godišnjice, i dodao da publiku festivala očekuje zanimljiv program.

"Razgovaraćemo o nesnimljenim filmovima, glumci koji je trebalo da igraju glavne uloge čitaće delove scenarija, slušaćemo pesme koje su inspirisale nastanak ovih dela, gledati fotografije lokacija… Mislim da će to biti i jedinstvena prilika da iz prve ruke saznamo više o kreativnom procesu svakog od autora koji učestvuju na festivalu, a reč je o nekim od najvećih reditelja ovog podneblja" rekao je Arsenijević.

Festival tog prvog dana od 19.30 otvara Rajko Grlić sa filmom "Čudo u Poskokovoj Dragi", urnebesno duhovitom adaptacijom istoimenog hit romana Anta Tomića koji je po rečima samog Grlića, najbolji scenario koji su Tomić i on zajedno napisali.

Pošto upravo snima novi film, Grlić će biti prisutan na velikom platnu putem video-linka, dok će na sceni DKC-a biti Ante Tomić i glavni glumci Goran Bogdan i Ivana Roščić, koji će čitati delove scenarija o najstarijem sinu divlje porodice u Dalmatinskoj Zagori koji dolazi na avangardnu ideju da siđe u Split i pronađe ženu.

Nakon razgovora, koji moderira Arsenijević, sledi „Ustav Republike Hrvatske”, film koji je isti rediteljsko-scenaristički dvojac snimio umesto „Čuda”, a koji je najgledaniji film u DKC-u u poslednjih deset godina.

Drugog dana festivala, u petak 20. oktobra, od 19 sati Goran Marković predstaviće scenario za nesnimljeni film "Doktor D" koji govori o fiktivnom ratnom zločincu koji preuzima lažni identitet nadrilekara.

Publika će moći da čuje najvažnije delove originalnog scenarija iz ovog provokativnog projekta Gorana Markovića u izvođenju Tihomira Stanića, Katarine Marković i Gorana Markovića.

Posle razgovora koji moderira Maja Medić biće prikazan poslednji snimljeni film Gorana Markovića "Delirijum tremens".

Trećeg dana festivala, u subotu 21. oktobra od 19 sati, Srđan Karanović će predstaviti projekat na kojem je radio više od 30 godina: "Tramontanu", neočekivanu, fantazmagoričnu ljubavnu priču sa elementima bajke koja se proteže kroz više decenija i više generacija.

O filmu će govoriti i producent Majk Dauni, inače dugogodišnji predsednik Evropske filmske akademije.

Delove scenarija čitaće Miloš Milovanović.

Nakon razgovora koji moderira Arsenijević, biće prikazana restaurirana kopija čuvenog Karanovićevog filma "Miris poljskog cveća".