22. novembar 2023 13:21

Festival filma "Balkanofilmofilija" održava se po prvi put u Novom Sadu od 29. novembra

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

Novi Sad - Na festivalu “Balkanofilmofilija” koji se ove godine prvi put održava u Novom Sadu, od 29. novembra biće prikazani filmovi sa 13. Festivala filmova Jugoistoične Evrope.

Prema rečima portparolke Kulturnog centra Gordane Draganić Nonin, tokom tri festivalska dana biće prikazano sedam naslova iz regiona.

Intext service Video

Čast je da Novi Sad bude suorganizator festivala koji se održava trinaest godina. Pre filma "Vera", biće prikazan film o Savi Šumanoviću, čiji smo mi koproducenti, a svečana dodela nagrada biće poslednjeg dana uveče - kazala je Nonin.

Dodala je da će Novosađani pored ovih filmova moći da pogledaju i ostvarenja "Boro Drašković – od Akademije umetnosti Novog Sada do svetske duhovne večnosti", "Trag divljači", "Boje i ritmovi nemira", "Sve je išlo sigurnim tokom" i "Mali čovjek u velikom kaputu".

Direktor Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski", Nenad Šaponja istakao je važnost festivala koji se pored svetskih metropola prvi put održava u Novom Sadu.

Intext service Video

Novi Sad je četvrti grad koji je dobio licencu. Imamo tu srećnu nagradu da se kod nas ove godine dodeljuju nagrade za glumce i stvaraoce u Srbiji.

Podstiče se balkanofilija i ljubav prema filmu, a od sledeće godine ćemo imati i uvid u nove produkcije - najavio je Šaponja.

Festival filmova Jugoistočne Evrope je internacionalni festival koji okuplja autore iz zemalja sa tog područja i održava se u Parizu, Berlinu i Vašingtonu.

Intext service Video

Kulturni centar Novog Sada organizuje ovaj festival uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Filmovi će biti prikazivani od 19 časova od 29. novembra do 1. decembra bioskopu Arena cineplex.