5. januar 2023 10:54

Film Mirjane Karanović podržan na konkursu francuskog Nacionalnog teatra

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Filmski projekat „Narodna drama“ u režiji Mirjane Karanović i produkciji "Dis end det prodakšns" podržan je na konkursu francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike, saopštili su producenti.

Francuski centar je objavio rezultate plenarnih sesija održanih u novembru 2022. godine na kojima je, kao jedan od pet projekata iz celog sveta, podržana "Narodna drama“ iz Srbije, kaže se u saopštenju.

"Osećam ogroman ponos zato što je scenario iz naše zemlje izabran među nekoliko stotina iz celog sveta i koji je uspeo da dobije podršku najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu. Za mene je to najbolji dokaz kvaliteta našeg filmskog projekta", rekla je Karanović.

"Narodna drama" je privukla pažnju "svojom provokativnom i emotivnom pričom", a Karanović je sigurna će "napraviti dobar i atraktivan film“.

Producentkinja Snežana van Huvelingen je podsetila da je "Narodna drama“ prvi filmski koprodukcioni projekat koji je podržao francuski centar kao rezultat bilateralnog sporazuma Srbije i Francuske iz 2019. čiji je cilj unapređenje kulturne saradnje dve zemlje i promovisanja srpske kulture i umetnosti u svetu.

"Jako je teško dobiti podršku 'Cinema du monde' fonda, a još je veći presedan da ta podrška dođe pre podrške za produkciju u sopstvenoj zemlji. Nadam se da će i Filmski centar Srbije (FCS) prepoznati važnost i podržati projekat“, rekla je Van Huvelingen.

"Narodna drama“ Olge Dimitrijević, u adaptaciji scenariste Bojana Vuletića, priča je o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu u čijem je središtu ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje.

Projekat je do sada dobio podršku za razvoj Media Kreativne Evrope i FCS-a, a francuski producent je renomirana produkcija Elzevir Films.

Vuletić je istakao značaj "ultimativno ženskog projekta, u kom su pored glavnih junakinja, glavni kreativni autori i producenti žene“.

"Bio je veliki izazov adaptirati izuzetno uspešnu dramu Dimitrijević i svojevremeno pozorišni hit s obzirom da ženski likovi u srpskoj kinematografiji do sada nisu imali prostora da iskažu sve probleme s kojima se žene nose u savremenom srpskom društvu", naveo je Vuletić.

Dimitrijević je ocenila da je njena drama na pozorišnim scenama "pomerila granice, u tematskom i estetskom smislu".

"Za mene je važno da umetnost i emancipacija idu ruku pod ruku, stoga mislim da je značajno da će ovim putem priča, i sve što ona nosi, doći do još većeg broja ljudi,“ navela je Dimitrijević.