16. februar 2024 10:52

FEST donosi nekoliko filmova u konkurenciji za Oskara

Izvor: TANJUG

podeli vest

FEST donosi nekoliko filmova u konkurenciji za Oskara

Foto: CEBEF / FEST / Taramount Film

BEOGRAD - Među filmovima 52. međunarodnog filmskog festivala FEST, od 23. februara do 3. marta, biće i nekoliko naslova koji su u trci za nagradu Oskar, poput "Bartonove akademije" i "Anatomije pada", najavili su danas organizatori.

“Bartonova akademija” reditelja Aleksandra Pejna otvoriće FEST 23. februara u MTS dvorani, u okviru programa "Gala", a u konkurenciji je za Oskara za najbolji film, glavnu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu i originalni scenario, naveo je Centar beogradskih festivala (Cebef).

"Film 'Anatomija pada', koji se prikazuje u selekciji 'Gala Plus', ima nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu za Sandru Hiler, ali i još četiri nominacije: najbolji film, režija, originalni scenario, montaža", navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, francusko ostvarenje "Anatomija pada" rediteljke Žistine Trije biće prikazivan na FEST-u u selekciji "Gala Plus" od 26. februara u nekoliko dana, termina i dvorana.

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa”, iz programa "Gala Plus", biće na FEST-u od 29. februara, a film je nominovan za nagradu Američke filmske akademije za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk, podseća Cebef.

Dodaje se da italijansko-belgijska koprodukcija “Ja kapetan” reditelja Matea Garonea stiže u selekciji "FEST Masters" od 25. februara, a film je nominovan za Oskara za najbolji međunarodni film i originalni scenario.

U konkurenciji za Oskara za najbolji dokumentarni film su “Četiri ćerke” rediteljke Kauter Ben Hania, koji će biti prikazan u okviru "Doku FEST" selekcije od 24. februara, najavili su organizatori.

Kako je najavljeno, Hajao Mijazaki se FEST-u od 2. marta predstavlja sa "Dečakom i čapljom", koji je nominovan za Oskara za najbolji animirani film.