11. mart 2024 17:56

Film "Svetionici" Jasmine Cibic od danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Film "Svetionici" slovenačke umetnice performansa Jasmine Cibic prikazivaće se od danas do 8. aprila u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) u okviru Programa umetničkog filma.

U razgovoru povodom početka prikazivanja filam u sali "Miodrag B. Protić" Cibic je rekla da je za scenario koristila govore umetnika i kustosa sa prve konferencije radnika u kulturi iz zemalja članica Pokreta nesvrstanih održane u Titogradu 1985. godine.

"To su referati ili eseji različtiih kulturnih radnika, kao što su bibliotekar u Siriji ili slikar iz Pakistana. Njihovi referati pričaju priče koje danas pričamo, o dekolonizaciji, kako se postaviti protiv neoliberalnih sistema kulture", navela je umetnica.

Cibic je naglasila da ju je zanimalo kako taj materijal može da se upotrebi za novog gledaoca i kako "neispunjeno obećanje prošlosti može da generiše potencijal za budućnost".

U 23-minuta "Svetionika", Cibic koristi muziku i koreografiju, sa osam performerki, a izgovorene fraze se na kraju jedine u jednu poruku - kvazipolitički govor prirodi, ne publici i ljudima.

Service Photo Gallery

Film je sniman kod spomenika na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, na Avali u Srbiji i Jelovici u Sloveniji, što su, kako je Cibic navela, lokaliteti koji se danas shvataju i kao "geopolitički eskapizmi".

Kustoskinja Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija u MSUB Una Popović je istakla da Cibic, koja živi i radi u Londonu "umetnica sa naših prostora produkciono orijentisana na zapadni svet".

Prema njenim rečima, Cibic u svojim radovima često upotrebljava tematku sa naših prostora, prevashodno durštveno-političku, njen fokus je društvena i ideološka angažovanost, a filmovi sadrže simbiozu umetnosti i arhitekture, ali i performans.

Cibic je predstavljala Sloveniju na 55. Venecijanskom bijenalu sa projektom "Za našu privredu i kulturu”.