13. jun 2024 11:13

Završeno snimanje filma "17" debitantkinje Kosare Mitić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završeno snimanje filma "17" debitantkinje Kosare Mitić

Foto: Ilija Pavlov

BEOGRAD - Rediteljka Kosara Mitić završila je snimanje svog debitantskog filma "17" u Severnoj Makedoniji, saopštili su danas producenti.

Mitić je navela da je film fikcija inspirisana istinitim događajem za koji je saznala iz medija, kada se devojka na maturskoj ekskurziji porodila u toaletu na granici, gde je ostavila bebu u kanti za smeće.

"Moje tumačenje tog događaja kao očajničkog vapaja za pažnjom, posledice ćutanja uplašenog društva koje se, umesto da se opameti, pravi šokirano, pa počinje da moralizuje, osuđuje i teoretizira, bilo je početna inspiracija za film", navela je Mitić.

Scenario su napisali Ognjen Sviličić i Mitić, koja je rekla da je podstaknuta tim slučajem htela da istraži "složenost života tinejdžera u društvu u tranziciji".

U filmu glume Eva Kostić, Martina Danilovska, Eva Stojčevska, Petar Manić, Irena Dimeska, Luna Bejkov, Hristijan Risteski, Alina Hristovska i drugi.

Film su producirali Tomi Salkovski i Kristijan Burovski iz produkcije "Crna mačka", Miroslav Mogorović iz kuće "Art end popkorn" (Art & Popcorn) i Vlado Bulajić i Lija Pogačnik i slovenačkog "Decembera", uz podršku Filmskog centra Srbije.

Mitić je rođena u Skoplju, gde je diplomirala 2013. na Fakultetu za dramske umetnosti, na odseku za filmsku i televizijsku režiju, a do sada je uradila kratke filmove “Crvena soba” (2016), Rođendan (2015) i “Svrati bar jednom” (2013).