8. jul 2024 11:06

Francuskom krartkom filmu Štoperica nagrada na Bašta festu

Izvor: TANJUG

Foto: Foto: Tanja Drobnjak

BAJINA BAŠTA - Ostvarenje "Štoperica" francuskog reditelja Simona Ibera osvojilo je nagradu "Zlatna imaginacija" za najbolji film u celini na zatvaranju 11. Internacionalng festivala kratkog igranog filma "Bašta fest", saopštili su danas organizatori.

Festival u Bajinoj Bašti je zatvoren u nedelju prikazivanjem dugometražnog filma "Za danas toliko" i uručenjem nagrada, među kojima je "Zlatnu interpretaciju" za najbolju mušku ulogu dobio Matju Demi za "Štopericu", istaknuto je u saopštenju.

Kako je navedeno, "Zlatnu interpretaciju" za najbolju žensku ulogu dobila je glumica Virl Batns za ulogu Žoane u filmu "Kod Žoane" belgijske rediteljke Sandrin Kolard.

Glavni žiri festivala, glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski, nagradio je film "Štoperica". između ostalog, za “izvanrednost u postignutoj duhovitosti i kreiranju apsurdnih situacija":

Specijalnu nagrada za režiju dobila je "Noć unutra“ španskog reditelja Antonia Kueste "za vešt, precizan i pre svega hrabar rediteljski jezik".

Kako je navedeno, specijalnu nagradu za scenario dobio film "Misteriozne avanture Klod Konsej" francuskog rediteljskog dua Mari-Lole Terver i Pola Žuselina, koji "na vrlo specifičan, duhovit i autentičan način priča priču o sudaru dva različita sveta".

Regionalnu nagradu “Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru dobio je Alen Alilović za bosanskohercegovački film “Svedok” Alena Šimića, na osnovu odluke direktora fotografije Aleksandar Karaulić.

Žiri mladih, u kome su bili srednjoškolaci iz Bajine Bašte Milica Marić, Nađa Jovanović, Dušan Mihailović, Katarina Filipović i Vanja Milanović, svoju nagradu dodelio je “Štoperici”, "zbog veštine da na duhovit i originalan način prikaže sreću u nesreći u izazovima koje život stavlja pred nas“.

Svoju Specijalnu nagradu Žiri mladih je dodelio filmu "Misteriozne avanture Klod Konsej“, pošto "na na kreativan i originalan način priča priču o sudaru dva različita sveta“.

Bašta pič (Pitch) žiri, Mina Đukić, Radivoje Raša Andrić i Maja Šuša, doneo je odluku da za najbolji projekat proglasi “Oblak u pantalonama” reditelja Jovana Ilića i producentkinje Katarine Bugarin, navedeno je u saopštenju.

U okviru "Bašta festa" od 4. do 7. jula u takmičarskom programu festivala prikazano je ukupno 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja.