8. jul 2024 11:24

Anica Dobra, Ademir Kenović i Fedon Papamihael dobitnici su nagrade "Aleksandar Lifka" Festivala evropskog filma Palić

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

PALIĆ - Glumica Anica Dobra, direktor fotografije Fedon Papamihael i reditelj Ademir Kenović dobitnici su nagrade "Aleksandar Lifka" Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 20. do 26. jula, saopštili su danas organizatori.

Tradicionalnu nagradu Palića za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Dobra je dobila u kategoriji domaćih stvaralaca, Papamihael kao inostrani stvaralac, a Kenoviću će biti dodeljena regionalna "Lifka", navedeno je u saopštenju.

"Dobra je jedna od najprestižnijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni", istakao je festival.

Kako je navedeno, Papamihael u svojoj biografiji ima preko 40 dugometražnih filmova kao direktor fotografije, među kojim su "Hotel od milion dolara" Vima Vendersa, "Stranputice", "Potomci" i "Nebraska" Aleksandera Pejna, “Identitet”, “U 3:10 za Jumu”, “Hod po ivici”, “Indijana Džons i artefakt sudbine” Džejmsa Mangolda, "W" Olivera Stouna i drugi.

Kenović je radio mnoge dokumentarne, obrazovne i igrane filmove, poput "Tajnog prolaza” (2004), "Savršenog kruga" (1997), i "Kuduza", a "tokom rata u Bosni i Hercegovini režirao je i producirao brojne ratne dokumentarne filmove, među kojima je 'Sarajevo: Ulica pod opsadom' ", podsetili su organizatori.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA i drugi.