8. jul 2024 11:36

Glumcu Žarku Lauševiću posthumno nagrada Somborskog filmskog festivala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glumcu Žarku Lauševiću posthumno nagrada Somborskog filmskog festivala

Foto: Nebojša Babić

SOMBOR - Glumac Žarko Laušević (1960-2023) posthumno je dobitnik nagrade "Specijalni Ernest" Somborskog filmskog festivala, saopštili su danas organizatori.

Direkcija festivala Ksenija Janković, Milivoje Mlađenović i Mihajlo Nestorović dodelila je "Specijalnog Ernesta" Lauševiću za "doprinos dobrim filmovima", a organizatori su najavili da će nagrada biti uručena na otvaranju festivala 11. jula (20:30) u Atrijumu Gradske kuće u Somboru.

Kako je najavljeno, slogan šestog Somborskog filmskog festivala je "Nije lako kad si mlad“, a program je podeljen u četiri selekcije u okviru kojih će biti prikazano 13 filmova.

U selekciji Glavni takmičarski program biće dodeljene nagrade „Ernest” za najbolji film, kao i priznanja "Boer” za najbolju glumicu i glumca, a u selekciji filmova mladih autora "Boer” za najbolji film.

Žiri Glavnog takmičarskog programa čine Vesna Čipčić, Ana Maria Rosi i Radovan Vujović, a žiri selekcije filmova mladih autora Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić.

Nagrada "Ernest” nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku (1876-1963) iz Sombora, a "Boer” po nazivu njegovog filmskog preduzeća.