12. jul 2024 12:24

Film Nakon ljeta reditelja Danisa Tanovića otvara 16. avgusta Sarajevo film festival

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

SARAJEVO - Jubilarni 30. Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta premijerom filma bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića "Nakon ljeta", najavili su danas organizatori.

Taj film je komična je drama za koju su scenario pisali Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Tanović, a govori o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva, saopštio je SFF.

"U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, konačno će se suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti", navodi se u saopštenju.

U filmu igraju Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Tanović je dobio nagradu Oskar za film "Ničija zemlja" (2001), "Srebrnog medveda" u Berlinu za "Epizodu u životu berača željeza" (2013) i "Smrt u Sarajevu" (2016.), kao i "Počasno Srce Sarajeva" na SFF-u 2014. godine, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i za podršku festivalu.

Film "Nakon ljeta" nastao je u produkciji Propeler Filma iz Hrvatske, u koprodukciji s kućama Tangaj prodakšn (production) iz Rumunije, Obala art centar iz BiH, Baš Čelik iz Srbije i Tramal films iz Slovenije.

Producenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.

Sarajevo film festival biće održan od 16. do 23. augusta.