21. oktobar 2024 14:30

Nikola Selaković i Željka Stojičić otvorili štand Republike Srpske na Sajmu knjiga

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otvorio je sa ministarkom prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željkom Stojičić nastup Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Tom prilikom ministar Selaković je istakao da su fraze ostale iza nas i da je kulturna saradnja između Republike Srbije i Republike Srpske danas zaista onakva kakva treba da bude – neprestana izražavajući zadovoljstvo što Republika Srpska na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 14. put uzastopno predstavlja svoju idavačku produkciju.

"U organizaciji Predstavnišva Republike Srpske u Beogradu pod sloganom 'Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika’ iz prvog broja Kočićeve 'Otadžbine' izdvačka produkcija Republike Srpske i na ovoj manifestaciji knjige i znanja još jednom naglašava značaj negovanja i očuvanja srpskog jezika i pisma, sabornosti i nacionalnog jedinstva kao najstabilnijih oslonaca u trajanju i napretku jednog naroda i države", rekao je Selaković i dodao da je izdavačka delatnost Republike Srpske impresivna, a da je kao pripadnik istog naroda ponosan na Republiku Srpsku i na ono što uspeva da iznedri.

Prema njegovim rečima, predugo smo bili podeljeni vidljivim i nevidljivim barijerama i pristajali da budemo neka vrsta stranaca jedni drugima te je prirodno da kulturom, umetnošću i naukom gradimo mostove koji pokazuju kako se sve naše regionalne boje i zvukovi sklapaju u nerskidivu celinu jedinstvenog srpskog identiteta.

"Epohu u kojoj živimo nismo mogli da biramo niti menjamo, ali možemo da radimo najbolje što možemo kako bismo povezivali sve naše sunarodnike i učinili ih ponosnim pripadnicima zajednice zasnovane na kulturi, duhovnosti i istorijskom identitetu koja ne želi ništa tuđe, ali želi da bude svoja na svome i jednaka među jednakima", poručio je ministar kulture.

Ističući značaj čuvanja ćirilice, Selaković je ukazao na reči Stojana Novakovića s početka prošlog veka da "ako se ujedinjujemo, ujedinjujemo se kulturom" i poručio da i 100 godina kasnije možemo reći da smo ujedinjeni kulturom i da tu svoju kulturu i to svoje jedinstvo ova generacija mora da jača, podržava i stvara nadahnuće za delovanje u budućnosti.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić naglasila je da se suština duhovnog razvoja jednog naroda na najbolji način razume proučavanjem običaja i kulturne tradicije, a upravo te vrednosti uz jezik i veru presudno utiču na stvaranje i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta jedne zajednice.

"Srpski nacionalni identitet se stekao i afirmiše se kroz isticanje pozitivnih vrednosti srpskoga naroda u svim sferama delovanja. Ukoliko pretpostavimo da naciju čine ljudi koji imaju zajedničku istoriju, tradiciju i kulturu zaključujemo da je nacija zapravo nosilac jedne kulture i jednog sistema vrednosti. Srbi kao nacija koja je izborila pravo na sopstvenu državu imaju zaista veličanstvenu kulturu koja je opstala uprkos iskušenjima kroz koja je ovaj narod prolazio kroz istoriju da bi sačuvao svoje najveće vrednosti- veru, jezik i pismo", dodala je Stojčić i poručila da sledeći ovu nit, nastup Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ukazuje na značaj kulture i pisane reči za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda ma gde živeo a da o toj nasušnoj potrebi govori celokupno književno delo našeg velikog književnika Petra Kočića.