27. april 2023 21:29

Održana promocija knjige "Kalendar" Bojana Bema u Galeriji "Artget"

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Promocija knjige fotografija - publikacije "Kalendar" umetnika Bojana Bema održana je večeras u Galeriji "Artget", a kako su naveli predstavnici ove ustanove kulture, novo delo pripada retkoj vrsti umetničkih izdanja.

Radi se o vizuelnom dnevniku koji obuhvata izbor od 211 autorskih fotografija slikanih u dužem periodu, od 2012. godine sve do danas.

Istoričarka umetnosti Simona Čupić rekla je da je sublimacija ideje slikanja života i prostora sa prozora svog novobeogradskog stana slična filmu Alfreda Hičkoka "Prozor u dvorište" jer Bem posmatra ljude u svom komšiluku i slika ih aparatom.

"Slike u knjizi su mi prva asocijacija na taj film, kadar gde se dešava život, vreme, grad, voajerizam, statičnost, koja to zapravo i nije. Tu se i pitamo zašto i na koji način nešto snimamo i gledamo", navela je Čupić.

Filmski reditelj Slobodan Šijan istakao je da je već više decenija prijatelj sa Bojanom Bemom, kao i da je na svojim studijama na Likovnoj akademiji odavno bio suočen i fasciniran njegovim talentom kao slikarom.

Šijan je naglasio da svih ovih decenija postoji interesovanje i veliki uticaj na stvaralaštvo Bema i podsetio na zapaženu izložbu autora u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB).

"Umetnost Bojana Bema kao da unosi harmoniju u svoj svet, govorilo se da on veoma verno oblikuje, reprodukuje stvarnost. Ta harmonija svakako da postoji, svuda je oko nas, samo treba biti strpljiv i uočiti je, što Bem čini. Svi ti motivi, vrlo važni trenuci koje vidimo u knjizi, Bem je koristio u svojoj umetnosti, stvaralaštvu i ranije. Njegov fotografski svet postoji u umetnosti", rekao je Šijan.

Umetnica fotografije Goranka Matić istakla je da su kroz Bemovo "višeslojno stvaralaštvo" bili prisutni motivi ptice - čavke, "šumski, divlji golubovi - lepotani" , kokoške, galebovi, i da se pojavljivala geometrija na fotografijama.

"Lično mislim da sve ide iz glave, onda naravno kroz oko i na kraju kroz prst koji škljocne objektiv. Svoju knjigu Bem kroz te procese završava bez ljudi, bez ptica, prekriveno snovima", zaključila je Matić.

Bojan Bem (87) je prisutan na likovnoj sceni više od pet decenija, tokom kojih je dobio mnoge važne nagrade.

Dobitnik je "Politikine" nagrade iz Fonda "Vladislav Ribnikar" za izložbu "Kadence" u Likovnoj galeriji KCB-a 2010. godine i laureat je otkupne nagrade Plavog salona u Zadru (1970) i mnogih drugih.