5. maj 2023 13:09

Književni festival "Imperativ" biće održan od 30. maja u Banjaluci, gostuju Srđan Tešin i Srđan Valjarević

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ Triff, ilustracija

BANJA LUKA – Šesti festival književnosti "Imperativ" biće održan od 30. maja do 3. juna u Banskom dvoru Kulturnog centra Banja Luke, na kome će ušestvovati i nagradjivani srpski pisci Srdjan Tešin i Srdjan Valjarević, objavljeno je na sajtu i društvenim mrežama festivala Republike Srpske.

Prvog dana 30. maja od 17.00h biće upriličeno otvaranje Sajma knjige, dok će u programu "Poeziju će svi čitati" učestvovati Milanka Blagojević i Tanja Stupar Mladenović.

Takodje, taj dan će biti i u znaku autentičnog hrvatskog pisca Damira Karakeša putem otvaranje njegove izložbe crteža i razgovora o svom romanu "Potop", koji je nedavno promovisao i u Beogradu, na sceni Kulturnog centra Grad.

Biće predstavljen i Teatar poezije Imperativ – scenski prikaz poezije "Smrt nije kraj".

Drugog dana festivala (31.05.) u svom šestom izdanju Selma Asotić i Zvonko Karanović će čitati svoju poeziju, biće održan razgovor sa piscem Stevom Grabovcem, a program "Note i slova" će predstaviti Ferida Duraković.

Sajam knjige će biti otvoren svih pet dana festivala, prvog dana od 17h, a ostale dane u trajanju od 10.00h do 20.00h.

Treći dan, 1. juna će takodje biti raznovrstan i multimedijalan, jer će biti prikazan biografski film “Silvija” (2003) Kristin Džefs, o američkoj pesnikinji Silviji Plat, gde igraju Gvinet Paltrou i Danijel Kreg, povodom 60 godina od njene smrti.

Osim tog filma, u programu "Poeziju će svi čitati" učestvuju – Marija Dejanović i Fedor Marjanović, svoje veče razgovora će imati pisac Ivica Prtenjača, dok će "Note i slova" predstaviti – Srdjan Gavrilović.

Nakon Mokrina, Kikinde, Novog Miloševa, Beograda, Kraljeva, Kragujevca, Bora, Zlota, Nikšića i Niša – roman "Luka kaže" (2020, Arhipelag) Srdjana Tešina stiže 2. juna i na promociju u Banja Luku na festival "Imperativ".

Knjiga je okarakterisana kao – "priče za decu i razmažene roditelje".

Otac i dečak, u 77 duhovitih epizoda, praćenih upečatljivim ilustracijama Lidije Taranović, razgovaraju o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti, nedostajanju, tajnama i otkrićima, o tome zašto se nekada razumeju, a nekada svađaju.

U zbirci priča za decu i roditelje, postavljaju se pitanja - zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite, zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne, zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi?

Romansijer i pripovedač Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) objavio je 12 knjiga, od kojih su najpoznatiji romani - „Antologija najboljih naslova“, „Kazimir i drugi naslovi“, „Kroz pustinju i prašinu“, „Kuvarove kletve i druge gadosti“ (Nagrada „Borislav Pekić“), „Gori gori gori“ i „Moje“, kao i knjige priča „Ispod crte“ (Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine) i „Priče s Marsa“. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika.

Njegova priča „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, iz knjige „Priče s Marsa“, uvrštena je u „Antologiju najbolje evropske priče“ američkog izdavača “Dalkey Archive Press”. Tešin živi u Kikindi, i trenutno je urednik u izdavačkoj kući “Književna radionica Rašić” i u “Beogradskom književnom časopisu”.

Svoju poeziju će 2. juna čitati Ivančica Đerić i Mihaela Šumić, biće organizovan razgovor sa piscem Mirjanom Drčljević, dok će nagradjivani književnik Srdjan Valjarević imati svoj deo programa – “Note i slova”.

Valjarević je najpoznatiji po svom romanu “Komo” (2006), ali je afirmisan i po drugim romanima – “List na korici hleba” (1990), “Ljudi za stolom” (1994), “Dnevnik druge zime” (2005), proznim zapisima “Zimski dnevnik” (1995), a zapažena mu je i zbirka poezije “Džo Frejzer i 49 (+24) pesama” (1996).

Knjige su mu prevođene na engleski, španski, nemački, francuski, italijanski, švedski, ukrajinski, bugarski, albanski, makedonski, slovenački i kineski jezik.

Valjarević je laureat nagrada „Biljana Jovanović“ za roman - “Dnevnik druge zime”, dok je roman “Komo” osvojio više nagrada - „Kulturkontakt Austria“, „Stevan Sremac“, „Gorki list Award“ i „Prix des lecteurs du Var – Toulon“.

Poslednji dan šestog književnog festivala “Imperativ” u Banja Luci biće u znaku spomenute američke pesnikinje Silvije Plat (1932-1963), koja je pre tačno 60 godina izvršila samoubistvo, putem panela “Autofikcija u domaćoj književnosti – nasledje Silvije Plat” i čitanja njene poezije.

Za kraj festivala je ostavljeno gostovanje književnice Marijane Čanak u programu “Razgovor sa piscem” uz zatvaranje petodnevnog Sajma knjige u Banja Luci.