30. maj 2023 14:27

U Adligatovom Muzeju knjige i putovanja formira se Zbirka Omana

Izvor: TANJUG

Foto: Viktor Lazić

BEOGRAD - U Adligatovom Muzeju knjige i putovanja formira se Zbirka Omana u kojoj će biti knjige, filatelija i numizmatika o toj azijskoj zemlji, saopštilo je danas Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Iz Omana je za ovu zbirku već preneto više od 50 publikacija, kao i više stotina poštanskih maraka, a kulturni poslenici iz Omana su prilikom nedavne posete Adligatu najavili darove i širu podršku iz njihove zemlje, kaže se u saopštenju.

Član gradskog veća grada Beograda Vuk Mirčetić je pozdravio trojicu gostiju iz Omana, među kojim ja upravnik zamka u staroj omanskoj prestonici Rustaku Hamis Amur Humaid Al Hatali održao predavanje o toj neosvojivoj tvrđavi iz 18. veka.

"Utvrđenje je sagrađeno na raskršću irigacionih kanala, na mestu na kojem postoje prirodni bunari. Postoje čitavi lavirinti tajnih prolaza i tunela koji vode ne samo van zamka, nego se spuštaju vertikalno od najviših ka najnižim spratovima", naveo je Al Hatali.

Nakon predavanja tAl Hatali i još dvojica omanskih posetilaca dobili su počasno članstvo u Adligatu, kao i indonežanski princ Firman Mudafir Šah, koji je takođe prisustvovao omanskoj večeri, kaže se u saopštenju.