12. jul 2023 14:26

Gojko Božović: Kundera je bio među poslednjim velikim pripovedačima 20. veka

Izvor: TANJUG

Foto: Pavel Vacha/CTK via AP/Vacha Pavel

BEOGRAD - Pesnik, esejista i književni kritičar Gojko Božović izjavio je danas da je Milan Kudnera (1929-2023)bio veliki pisac, a da njegova smrt označava odlazak jednog od poslednjih velikih pripovedača 20. veka.

"Kundera je oblikovao dva zanimljiva opusa koji se nadopunjuju. Jedan je pisao na češkom jeziku, a drugi na francuskom, što je neobičan slučaj u istoriji evropske književnosti", rekao je Božović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, pisac je najpre izašao na glas u okviru češke kulture, u doba realnog socijalizma, da bi potom od 1975. godine živeo u Francuskoj, kao neka vrsta političkog emigranta, što je uticalo na piše na francuskom jeziku.

Tanja Vučković: Kundera je ispred mnogih velikana književnosti

Milan Kundera (1929-2023) bio je istaknuti svetski pisac, jedan od najznačajnijih savremenih autora, rado čitan autor na ovim prostorima, ocenila je danas predstavnica izdavačke kuće Laguna Tanja Vučković.

"Kundera je ispred mnogih velikih imena svetske književnosti zbog dubine promišljanja i filozofskih visina koje njegovi romani istražuju u potrazi za ljudskom sudbinom", navela je Vučković Tanjugu.

Kako je najavila, Laguna će u naredne dve godine objaviti sedam Kunderinih knjiga za koje je nedavno kupila prava za objavljivanje, pa će se pred čitaocima ponovo naći romani "Šala", "Smešne ljubavi", "Oproštajni valcer", "Nepodnošljiva lakoća postojanja", "Besmrtnost" i "Praznik beznačajnosti".