17. jul 2023 15:38

Pesnička nagrada "Novica Tadić" za Andreju Kargačin

Izvor: TANJUG

Foto: ZAPROKUL, Goran Zlatković

BEOGRAD - Umetnica Andreja Kargačin dobitnica je ovogodišnje prestižne književne nagrade "Novica Tadić" za mlade pesnike, čija je svečana dodela održana danas u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u Beogradu.

Laureatkinja je osvojila nagradu za svoju pesničku zbirku "Slobodni dani Elene Čaušesku".

"Neizmerno sam zahvalna što sam dobila priliku da mi se ovako nešto dogodi, kao nagrada "Novica Tadić". Danas je baš rodjendan Novice Tadića, a pre dva dana je bio moj rođendan. Bliska mi je empatija koju ovaj pesnik ima, i izaziva kod čitaoca prema svim teškim temama kojima se bavi", istakla je dobitnica nagrade Andreja Kargačin i dodala da je ovaj pesnik "uvek pisao ono što misli".

Ona je navela da pesnika Novicu Tadića veoma posebno doživljava kroz čitav njegov obiman opus, i da je ponosna što je laureatkinja priznanja koje nosi njegovo ime.

Šestu godinu zaredom dodeljuje se ova književna nagrada, sa imenom velikana srpske poezije Novice Tadića, na datum njegovog rodjenja – 17. jula.

"Moja zbirka pesama je višegodišnje istraživanje diktatorskog režima. Tu se spominje i Eva Braun, osim Elene Čaušesku, i ja njih razumem kao žene, gledam ih iz pozicija žene i umetnika. Zbirka mi je otvorila sliku autoritarnosti koje je veoma važno za čovečanstvo danas", zaključila je laureatkinja.

Adrijana Kargačin (24) rodjena je u Novom Sadu gde je završila Srednju Baletsku školu, a diplomirala je Pozorišnu i radio režiju na FDU - Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ona je veoma svestrana - umetnica performansa, pozorišna rediteljka, književnica, koreografkinja, izvodjačica, vizuelna umetnica, članica poznatog kolektiva "Šok ZaDruge".

Aktivna je na nezavisnoj sceni od 2016. godine, a realizovala je predstave u Beogradu - Narodnom pozorištu, Bitef teatru, kao i u Novosadskom pozorištu, dok je izlagala u Srbiji i Italiji, na samostalnim i grupnim postavkama. Osim poezije piše i prozu, tako da je objavila roman "Akvarijum" (Laguna, 2017), za koji je osvojila nagradu "Dositejevo pero".

Dodeli je tradicionalno prisustvovala i gospođa Zorica Tadić, supruga preminulog pesnika u čiju čast se nagrada dodeljuje.

Nagradu "Novica Tadić" je osnovao Zakropul sa namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, čime je jedinstvena u našoj kulturi i stoga se tradicionalno dodeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Komisija književne nagrade radila je u sastavu: Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić.

Oni su razmatrali 36 rukopisa autora do 35 godina starosti, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja, a konkurs je bio raspisan 21. marta ove godine.

"Da li smo se ikada zapitali šta su u slobodno vreme radili neki od najpoznatijih diktatora sveta? Šta su radile njihove ljubavnice i supruge? Ko i šta stoji iza teških i masovnih zločina koje su počinili i može li se za njih okriviti nedovoljno ostvarena ljubav?", piše Komisija u saopštenju koje je danas pročitao član Žarko Milenković.

"Bez obzira što se na greškama ne uči, a istorija ponavlja, zbirka "Slobodni dani Elene Čaušesku" nastala kao svojevrsno istraživanje nam govori da je važno suočavati se sa zločinima, govoriti i pisati o njima, ukazivati, kako bi se sprečilo njihovo dalje ponavljanje", zaključio je Milenković u ime Komisije.

Nagrađena autorka Andreja Kargačin je dobila diplomu i plaketu sa likom Novice Tadića i novčani iznos od 100.000 dinara, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen nagrađeni rukopis.

Vladan Cerović, vršilac dužnosti direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka istakao je da se nagradjeni rad ubedljivo izdvojio po celovitom i umetničkom kvalitetu i naglasio da je to njena prva zbirka pesama.

Cerović je najavio da će u budućem periodu raspisati više projekata - Konkurs za mlade pisce u oblasti kratke priče, Pozorišnu radionicu u Zakropulu kao tehnike glume i režije, dok će u saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti realizovati program "Moja prva izlozzba".

Branislav Maričić usled Ministarstva kulture je dodelio nagradu Andreji Kargačin i naveo da mu je izuzetno zadovoljstvo da mlada pesnikinja ide putem velikog Novice Tadića, i da će ovo ministarstvo uvek pružati podršku nagradama koje čuvaju uspomenu na neprolazne umetnike.

Novica Tadić (1949-2011) bio je srpski pesnik, dobitnik značajnih književnik nagrada, zastupljen u mnogim antologijama srpske i svetske poezije.

Rođen je kod Plužina u Staroj Hercegovini, gimnaziju je završio u Nikšiću (Crna Gora), a na Filozofskom fakultetu u Beogradu studirao je filozofiju. Bio je urednik časopisa "Književna reč", "Vidici" i "Književna kritika", ali i glavni i odgovorni urednik u izdavačkom preduzeću "Rad". Od 2007. godine do smrti živeo je u statusu slobodnog umetnika.

Njegov dar za jezik prate uglavnom mračne slike, mizantropija, ironija, preispitivanje sebe (pred kraj života i sebe u Bogu), anksioznost, podsmeh, smrt u stolici, crnilo, tamne stvari i strah.

Nagrade koje je osvojio tokom karijere su: „Pečat varoši sremskokarlovačke” (1975), „Ljubiša Jocić”, „Milan Rakić”, za knjigu pesama Pogani jezik" (1984), "Zmajeva nagrada" za knjigu pesama "Napast" (1994), „Stanislav Vinaver” za zbirku "Kraj godine" (1994), „Branko Ćopić” i "Đura Jakšić" za zbirku poezije "Nepotrebni saputnici" (1999), "Disova nagrada" za pesnički opus (2000), „Vasko Popa” za knjigu "Noćna svita" (2001), „Desanka Maksimović” za celokupno delo (2005), „Meša Selimović” za knjigu pesama "Neznan" (2007), „Žička hrisovulja” (2008), „Ramonda serbika” (2009), „Istok-zapad” za rukopis knjige "Tu sam, u tami" (Zaječar, 2010).