11. oktobar 2023 18:06

Protiv indijske književnice Arundati Roj pokrenut krivični postupak zbog njenog govora o Kašmiru održanog pre 13 godina

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Altaf Qadri

NJU DELHI - Uz odobrenje visokog indijskog zvaničnika, pokrenut je krivični postupak protiv svetski poznate indijske književnice Arundati Roj (61), dobitnice Bukerove nagrade, zbog govora o Kašmiru koji je održala pre 13 godina, preneli su danas lokalni mediji.

Jedan aktivista iz Kašmira podneo je 2010. godine prijavu policiji nakon govora Rojeve i još troje boraca za ljudska prava na jednoj konferenciji, navodi se u izveštajima, prenosi Rojters.

Arundati Roj je žestoka kritičarka indijske politike u Kašmiru i protiv nje je 2010. godine podneta tužba, jer je tokom izlaganja na konferenciji rekla da sporna teritorija nije bila sastavni deo Indije.

Vinai Kumar Sakena, zamenik guvernera Nju Delhija koga je imenovala indijska vlada, dozvolio je delhijskoj policiji da pokrene krivični postupak protiv Rojeve i profesora Centralnog univerziteta u Kašmiru Šeika Šoukata Huseina zbog promovisanja neprijateljstva, iznošenja tvrdnji koje štete nacionalnoj integraciji i izazivanja uznemirenja javnosti, navodi se u izveštajima.

Još jedan profesor i jedan tvrdokorni lider kašmirskih separatista, čija imena se takođe navode u tužbi, u međuvremenu su preminuli.

Rojeva (61) je 1997. godine osvojila Bukerovu nagradu za beletristiku i politička je aktivistkinja koja redovno objavljuje tekstove u indijskim i stranim publikacijama.

Ovaj slučaj ponovo je izazvao zabrinutost za slobodu govora u Indiji pod vladom premijera Narendre Modija, ocenio je Rojters.