17. oktobar 2023 10:31

Zbirka Sejšela otvorena sinoć u Adligatu

Izvor: TANJUG

Foto: ADLIGAT

BEOGRAD - Veče Sejšela i svečano otvaranje Zbirke Sejšela održano je sinoć u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat uz predavanja počasnog konzula Srbije iz prestonice Viktorije, dr Miodraga Todorovića, i novinarke RTS-a i glumice Stevanke Češljarov.

Pred prepunom salom Adligatovog Muzeja knjige i putovanja predstavljena je jedina zbirka knjiga, predmeta, filatelije i numizmatike sa Sejšela u jugoistočnoj Evropi.

Iz sejšelskih šuma u Adligat je stigao plod najređe palme na svetu, poznate kao koko de mer, uz odobrenje ministarstva turizma, kao i originalni bubanj za moću, muziku koja je pod zaštitom UNESK-a kao nematerijalno kulturno nasleđe, a koji je poklonio ambasador sejšelske kulture, izuzetno poznat muzičar, Viktor Patrik.

"Nekoliko desetina knjiga možda ne izgleda mnogo, ali ako se zna da je kreolski jezik dobio svoje pismo tek 1992. godine, da je cela država bila nenastanjena i da su prvi žitelji ovde stigli tek pre nešto više od dva veka, onda postaje jasno koliko su materijali koje sada možete da vidite u Beogradu retki i značajni. Knjige su za ovu zbirku poslali sa posvetama članovi parlamenta, gradonačelnik glavnog grada Viktorije, najznačajniji pisci, slikari i muzičari", kaže Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata.

Na izložbi je, pored knjiga, razglednica, poštanskih maraka, originalnih korala i školjki, kao i suvenira, prikazani i posteri najlepših plaža na svetu, ugroženih vrsti kornjača i neverovatnih šuma koje zbog posebne klime u svojim nedrima čuvaju bogat biljni i životinjski svet.

Profesor Todorović je održao nadahnuto predavanje o trideset i pet godina života na Sejšelima, o vezama Srbije i udaljenih ostrva, prirodi, karakteru ljudi, razvoju države i diplomatskih odnosa sa Jugoslavijom i Srbijom.

"Profesor Todorović je najpoznatiji lekar u istoriji Sejšela. Od farmera do predsednika države – svi su svoje zdravlje na Sejšelima poveravali njegovim preciznim srpskim rukama, on je jedan od najpoznatijih Sejšelaca, a sada i vlasnik važne klinike", kaže Viktor Lazić.

"Adligat je svetsko čudo, i jedno od retkih mesta u Evropi na kojima je raznolikost planete prikazana ovolikim bogatstvom. Sejšeli zasluženo imaju svoju zbirku, koju otvaramo baš u oktobru, mesecu kulture na Sejšelima", izjavio je dr Miodrag Todorović.

Prisutnima se obratio Aleksandar Ristić, ambasador Republike Srbije u Etiopiji i na Sejšelima. Njegova ekselencija je istakla diplomatske veze naših država i uticaj jugoslovenskog državnog protokola na razvijanje sejšelskog diplomatskog protokola.

Gospođa Stevanka Češljarov, članica osnivač Adligata, prenela je svoje utiske sa putovanja Sejšelima – oduševljenje prirodom, različitim vrstama plaža i kulturnom raznolikošću zemlje.

Državna sekretarka za turizam Republike Sejšeli uputila je pozdrave i poklone za Adligat koje je Viktoru Laziću uručio Miodrag Todorović.

Sejšeli su ostrvska država u Indijskom okeanu sa 115 ostrva i stotinak hiljada stanovnika. Imaju najviši nominalni BDP po glavi stanovnika u Africi, nezavisna su država od 1976. godine i članica britanskog Komonvelta.

Bivša Jugoslavija je bila među prvim državama koja je priznala njihovu nezavisnost, a naši ljudi bili su zaslužni za formiranje diplomatske službe i protokola Sejšela, funkcionisanje zdravstvenog i građevinskog sektora.