18. oktobar 2023 10:46

Otvoren legat profesora, ambasadora i prevodioca Aleksandra Ilića u Adligatu

Izvor: TANJUG

Foto: ADLIGAT

BEOGRAD - U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat sinoć je svečano otvoren legat profesora, ambasadora i prevodioca Aleksandra Ilića (1945 – 2018), saopštili su iz Adligata.

Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata, napominje da je koji je obeležio borbu za demokratiju i slobodnu reč u vreme kada je to moglo i života da ga košta.

"Bio je profesor kojeg su svi voleli i za kojeg su se borili studenti, diplomata kojem se divio predsednik države u kojoj je služio, prevodilac kojem su pisci bili zahvalni kao rođenom ocu, zato što im je pružao glas kada niko drugi nije", kaže Lazić.

Pored ordenja i mnogobrojnih nagrada, fotografija i značajne arhivske građe, u legatu se nalaze originalna, do sad javnosti nepoznata pisma Milana Kundere, Jozefa Škvoreckog i predsednika češke Vaclava Klausa, kao i pisma drugih izuzetno značajnih književnika "šezdesetosmaša".

Zahvaljujući Iliću dela čeških disidenata su objavljivana u Srbiji, kada nisu bila dostupna u Češkoj!

Na svečanom otvaranju goste je pozdravio ambasador Češke Tomaš Kuhta, a o životu i radu omiljenog profesora i slavnog prevodioca govorili su Andrej Kubiček, predsednik Češke besede, Đorđe Jevtović, student bohemistike i Zorica Ilić, supruga, osnivač legata, inače i sama prevodilac sa češkog.

Ilić je bio urednik lista "Student" čije pisanje je J.B. Tito proglasio "antisocijalističkim", pa je list doživeo četiri privremene i jednu trajnu sudsku zabranu, dok je Ilić bio teško premlaćen od strane policije tokom demonstracija 1968. godine.

Ilić se zatim sa grupom saradnika prebacio u časopis "Vidici" u kome je bio glavni urednik.

Ilić je objavio pet dela i sa češkog preveo dvadeset osam knjiga.

Bio je ambasador SRJ u Češkoj od 2001. do 2005. godine.

Radio je kao profesor na Karlovom univerzitetu u Pragu i Masarikovom univerzitetu u Brnu.

Posebno su bila zapažena njegova predavanja i diskusije u Centru za ekonomiju i politiku i Savetu za međunarodne odnose.

Predsednik Češke Republike, Vaclav Klaus – što za njega inače nije uobičajeno – izjavio je da bi bio ponosan da ima ambasadora kakvog Srbija ima u Češkoj Republici.

Ilić je preveo dve knjige Vaclava Klausa i bio je jedan od njegovih domaćina u Beogradu, kada je Klaus primljen za inostranog člana SANU – zajedno su govorili na promociji Klausove knjige u Službenom glasniku.

Ilić je nosilac četiri češka odlikovanja, dva iz oblasti kulture i nauke i jednog iz oblasti kulture i politike.

Ilić je bio dugogodišnji član UKS, Srpskog književnog društva, srpskog P. E. N. a i saradnik Drugog i Trećeg programa Radio Beograda. U toku devedesetih godina bio je saradnik praške redakcije Bibisija.