20. oktobar 2023 13:17

Đorđević za Tanjug: Plan je da "Pošta Srbije" učestvuje na Sajmu knjiga svake godine

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora "Pošte Srbije" Zoran Đorđević danas se susreo sa medijima povodom učešća tog javnog preduzeća na Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga, a specijalno za Tanjug je izjavio da je u planu da od sada tradicionalno svake godine budu učesnici ove velike književne manifestacije.

U Hali 1 Sajma na štandu "Pošte Srbije" još uvek su u toku radovi kako bi sve bilo spremno za sutrašnje otvaranje 66. izdanja Sajma knjiga u Beogradu od 21. do 29. oktobra, i upečatljiva je velika kočija kao i izložbeni eksponati te sve liči na neku repliku muzeja.

Kako je v.d. direktor Đorđević podsetio javnost, Pošta Srbije predstavlja se drugi put zaredom, i naglasio da je ovoga puta u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije (UKS).
Intext service Video

"Želeo bih ovom prilikom da pozovem sve ljubitelje knjiga i redovne posetioce Beogradskog sajma knjiga da posete štand "Pošte Srbije", jer će kod nas uvek pronaći nešto zanimljivo. Pored tematskih dana, posetioci će kod nas moći da vide mnoge interesantne i atraktivne sadržaje", najavio je Zoran Đorđević za Tanjug.

Prvi čovek JP "Pošte Srbije" je naglasio da, kako je Francuska zemlja domaćin 66. Sajma knjiga, tako su pripremili neka "izuzetna iznenadjenja, koja se čak možda ni u Francuskoj ne mogu videti".

Đorđević je izdvojio veliki broj različitih sadržaja, koji će posetioci imati prilike da vide na štandu Pošte, kao Povelja kralja Luja IV, kralja Sunce, sa zlatnim pečatom i potpisom upravo Luja IV, Posvete francuskog pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću, Poster koji je lepljen na ulicama Pariza kao apel za pomoć Srbimanu Prvom svetskom ratu 1916. godine.

Takodje, biće izložene pisaće mašine srpskih pisaca Milovana Danojlića koji je živeo i radio u francuskoj gradu Postjeu i Desanke Maksimović, kao Legat Žarka Petrovića (pobednika festivala pop muzike "Beogradsko proleće", autora kompozicije "Sve moje jeseni su tužne").

Osim navedenih predmeta, Đorđević je istakao i pisma kralja Milana Obrenovića na francuskom jeziku - sinu kralju Aleksandru Obrenoviću, šešire značajnih srpskih književnika (Milan Nenadić, Andrej Jelić Mariokov, Slobodan Stojadinović Ču De, Jaša Grobarov i Bajo Luković), kao i pismo "Saveti mladom piscu" Danila Kiša upućeno sadašnjem predsedniku UKS-a Milošu Jankoviću.

Tu se sadržaji ne završavaju, jer su važne i Posvete dobitnika prestižne francuske Gonkurove nagrade Erika Vijara, Tahar ben Želuna (Maroko) i njen šešir, kao i Kamij Lorans - članice akademije Gonkur i ujedno članice žirija te nagrade.

Ipak, Zoran Đorđević je istakao nešto zaista posebno što će upriličiti na svom štandu - Povelja cara Napoleona Bonaparte sa potpisom imperatora, pomilovanje vojnika dezertera potpisano u Palati Fonteblo u Parizu 27. septembra 1807. godine sa rečenicom "dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona".

Na Povelji se nalazi i potpis arhikancelara imperije Žana Žaka de Kambaseresa, vojvode iz Vojvodstva Parme, jednog od autora slavnog Napoleonovog zakonika i tadašnjeg ministra pravde, senatora i vojvode Klod Ambroza Renijea i državnog sekretara, vojvode i jednog od najbliskijih Napoleonovih saradnika - Ig Bernara Marea.

"Sve navedeno je dakle nešto najverovatnije nevidjeno i u samoj Francuskoj i može se videti kod nas samo na Sajmu knjiga na štandu Pošte Srbije. Svi su naravno dobrodošli", naglasio je Đorđević i osvrnuo se na činjenicu da drugu godinu zaredom učestvuju na Sajmu knjiga.

On je naveo da su se potrudili da bude sadržaja za mlade, kao što su sva ta spomenuta dokumenta i povelje, originalni potpisi vladara i drugih istorijskih ličnosti, što smatra da će biti prava senzacija za publiku.

"Prošle godine su se mnogi slikali za našom Govornicom na štandu, kao atrakcija na našem premijernom učešću, a ove godine će to sigurno biti naša kočija. Mi smo je nazvali "Kočija mudrosti" i na njoj će biti 2500 knjiga, kao simbol putovanja kroz vreme. Uz učenje i čitanje knjiga, dolazimo do mudrosti života, a Pošta je tu da pomogne", ocenio je Đorđević.

Kao i prethodne godine, Pošta Srbije je za posetioce sajma pripremila specijalnu ponudu i bogat program kao što su - „Međunarodni susreti pisaca” u nedelju 22. oktobra u 12 časova.

Književni matine – "Mladi dolaze", "Književne novine", "Izdavačka delatnost", "Žene pisci", i "Mali princ", su od ponedeljka 23.10. do petka 27. oktobra, u 16 časova.

Na štandu Pošte Srbije u Hali 1 biće održana i promocija monografske studije "100 godina PTT muzeja" u sredu, 25. oktobra u 11 časova.

Kreativne radionice o oslikavanju poštanske marke, jesu od 23. oktobra svakog dana od 15 do 19 časova, kao i Dečje radionice "Poštanski satić" svaki dan od 12 do 14 sati, na štandu Pošte Srbije u Hali 1 Beogradskog sajma.

Dakle, Pošte Srbije će se izgleda ustaliti kao redovni na našoj najvećoj književnoj manifestaciji u zemlji.

"Tradicija se nastavlja, evo krenuli smo u drugu godinu zaredom na Sajam knjiga i mislim da podižemo nivo i drugim izdavačima i izlagačima. Krovna organizacija Udruženje književnika Srbije biće ovde svakog dana tokom trajanja Sajma, do 29. oktobra, i organizovaće razgovore na različite teme, od dana posvećenog ženama do programa za decu. Mislim da će kod nas sve biti veoma interesantno", zaključio je za Tanjug Zoran Đorđević ispred Pošte Srbije.