21. novembar 2023 12:15

Novi roman Sonje Ćirić o raspadu Jugoslavije u izdanju Lagune

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Novinarka i spisateljica Sonja Ćirić objaviće sutra novi roman "Da li i kod tebe pljušti?“ čiji trilerski zaplet baca novo svetlo na događaje u vezi sa raspadom SFRJ, saopštila je izdavačka kuća Laguna.

Roman je pripovedan u formi dijaloga nekada najboljih prijatelja, dokumentariste slovenačke vojske Vojina Ikonića i beogradske novinarke Maje Bojanić, kaže se u saopštenju.

"Njihov telefonski razgovor naći će se u vidu transkripta u rukama inspektora srpske policije, a zatim će ga pročitati i njegove kolege iz Slovenije. Obe strane znaju da Maja istražuje o srpsko-slovenačkom projektu koji je uticao na izbijanje rata u Jugoslaviji", saopštila je Laguna.

Ćirić je priznala da je više puta ostavljala, pa nastavljala pisanje knjige, i menjala je često iz korena.

"Jedino je ostajala priča o istini, valjda zato što je stalno tražim a ne nalazim. Pitanje je šta bih s njom kad bih je našla. Čemu služi istina? Da li može nešto da promeni? Da vrati prošlost, da je popravi, da spreči nesreću? Ne može - što se desilo, desilo se", ocenila je Ćirić.

Prema njenim rečima, ipak se lakše živi sa istinom nego sa sumnjom, jer se dobije prostor za poverenje, koje je "osnova za suživot“.