2. januar 2024 11:07

Novakov Sibinović: Geopoetika priprema izdanje "Globalne istorije neznanja"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novakov Sibinović: Geopoetika priprema izdanje "Globalne istorije neznanja"

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Direktorka i izvršna urednica izdavačke kuće Geopoetika Jasna Novakov Sibinović je izjavila da su tokom 30 godina rada nastojali uklopiti kvalitet sa komercijalnim, a da je najveći uspeh bio prepoznati pisca koji će tek postati značajan.

Novakov Sibinović je rekla Tanjugu da talenat za izdavaštvo leži u prepoznavanju pisca, kao što su uspeli svojevremeno sa turskim nobelovcem Orhanom Pamukom, kog su objavili u trenutku kada nije bio poznat, ili Japancem Harukijem Murakamijem i Norvežaninom Erlendom Luom.

"Za nas je važno da sve vreme pokušavamo, pored toga što vodimo računa o tržištu, čitaocima i šta je u svetu važno, da sve te knjige zaokruži Geopoetika, i da ona kao neka kapa stoji iznad svega toga. Tako da mi zapravo svakom knjigom nešto poručujemo", navela je Novakov Sibinović.

Geopoetika je krajem 2023. godine objavila nekoliko mlađih imena, pre svega ženske književnosti, poput Kler Kigan (Claire Keegan), Gvendolin Rajli (Gwendolyn Riley) i Lusi Riko, a Novakov Sibinović ističe da veruju da su to autorke koje će naći svoj put do čitalaca i kod nas.

U 2024. godini Geopoetika priprema nova dela naših pisaca, ali i poznatih inostranih imena poput Murakamija i Amerikanca Pola Ostera (Paula Austera), dok je Novakov Sibinović posebno istakla "Globalnu istoriju neznanja" (Ignorance: A Global History) Pitera Berka (Peter Burke).

Prema njenim rečima, Berkova knjiga je posebno važna za "Geopoetiku" jer odslikava drugu stranu njenih izdanja, odnosno eseističke i teorijske knjige koje takođe neguju sve ove godine.

"Posvetili smo se kulturi i još uvek se radujemo svakoj knjizi koju objavljujemo. Ukoliko se radujemo knjizi, radujemo se i poslu. Tako da je onda vredelo, jer je unutrašnja sreća, uz balansiranje sa svim onim što je oko nas, put ka uspehu", navela je Novakov Sibinović.

Prema njenim rečima, od osnivanja 1993. Geopoetika se prvih godina postojanja utemeljila kao izdavač koji vodi računa o svim segmentima posla, među kojima su kvalitetni prevodi, štampa, lektura i drugo.

"Na taj način smo izgradili poverenje i onda je bilo potrebno da to održavamo narednih 20 godina sa uspehom. Mi koji činimo Geopoetiku smo se trudili da napredujemo, i da time i Geopoetici doprinosimo", ocenila je Novakov Sibinović.

Prema njenim rečima, druga strana priče je tržišna, i tu se Geopoetika trudila da izboru literature uklapi ono najteže - kvalitet i komercijalnost.

"Naravno, da se ne pređe ta granica. To je zahtevan posao za glavnog urednika Vladislava Bajca, da se pronađu knjige, svih 30 godina, koje tako vešto balansiraju na toj vrlo, vrlo specifičnoj granici", istakla je Novakov Sibinović.