25. januar 2024 10:50

Booka objavila novi roman najprevođenijeg francuskog autora Mišela Uelbeka

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ Triff, ilustracija

BEOGRAD - Izdavačka kuća Booka krajem januara objavila je "Poništeno", osmi roman najprevođenijeg francuskog autora Mišela Uelbeka, saopštili su izdavači.

Provokativni pisac je svojim poslednjim romanom objavljenim 2022. iznenadio i čitaoce i kritiku - otkrio je svoju nežniju, melanholičnu stranu u knjizi koja se može čitati kao ljubavni roman.

Radnja romana "Poništeno" odvija se u Francuskoj uoči predsedničkih izbora 2027.

Dok teroristički napadi potresaju Francusku i ceo svet, savetnik predsedničkog kandidata se suočava s krizom srednjih godina, ocem na samrti i pokušajem da popravi svoj brak, odlučujući da preispita sebe i svoje porodične odnose pre nego što bude prekasno.

Prerušen u intrigantan triler, "Poništeno" je delo političke kritike, anatomija preteće društvene stvarnosti, kompleksan porodični portret, a pre svega intimna i egzistencijalna pripovest o bolu, smrti i ljubavi.

Provokativan i apokaliptičan roman koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, satirični nedeljnik Šarli ebdo (Charlie Hebdo) je ocenio kao "najdelikatniji, najmelanholičniji i najnežniji roman Mišela Uelbeka".

"Poništeno" je virtuozni roman o svetu na ivici haosa", piše Figaro (Le Figaro), dok Mond (Le Monde) ističe da je "ovim uzbudljivim romanom Uelbek dostigao novi nivo; njegove najdirljivije stranice slave obične prolazne gestove koji će vas rasplakati".

"Svojim osmim romanom "Poništeno" književna zvezda nas vodi na dugo nemirno putovanje između porodične drame, političke epopeje i terorističkog aktivizma", piše pariski Ekspres (LExpress).

Mišel Uelbek (1958), pesnik i romansijer, najtira?niji je i najprevođeniji savremeni francuski pisac.

Književnošću počinje da se bavi relativno kasno, ali već njegov prvi roman "Proširenje područja borbe" (1994) postaje kultna knjiga u Francuskoj.

Lišen iluzija, čovek koji na društvo gleda iz ugla usamljenika koga više ništa ne može prevariti, Uelbek doživljava svetsku slavu drugim romanom "Elementarne čestice" (1998).

Usledili su romani "Platforma", "Mogućnost ostrva", "Karta i teritorija", "Pokoravanje" i "Serotonin".

"Poništeno" njegov je osmi i kako autor nagoveštava, poslednji roman.

Njegove romane, objavljene u milionskim tiražima, deo kritike je ocenio izrazima pamflet i pornografija.

Izvesno je, međutim, da čak i oni koju mu zameraju zbog vulgarnog rečnika i siromašnog stila, smatraju Uelbeka sociološkim i književnim fenomenom, nezaobilaznim reperom u istoriji francuske književnosti.