25. januar 2024 13:17

Geopoetika objavila knjigu "Akimudi/neljudski roman" Viktora Jerofejeva

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Triff, ilustracija

BEOGRAD - Nova, provokativna knjiga Viktora Jerofejeva, ruskog pisca s nemačkom adresom, "Akimudi/neljudski roman", prvi je naslov koji Geopoetika objavljuje u 2024. godini, saopštili su izdavači.

Knjigu je s ruskog jezika preveo Milan Vićić.

Jerofejev nas u ovom svom romanu vodi u Rusiju – zemlju-poligon mističnog eksperimenta koji dovodi do vaskrsenja mrtvaca i nemilosrdnog rata između mrtvih i živih.

Apokaliptična svedočanstva u ovoj knjizi pretvaraju se u satiričnu i nadrealističku političku parabolu, isprepletanu špijunažama, ljubavnim aferama, svirepošću i apsurdom.

Junaci ove knjige suočavaju se sa novim bogom Akimudom koji u ovom delu ima ulogu lidera i jednom novom Rusijom koja više nije država, nego mit.

Akimudi predstavlja žanrovsko preplitanje fantastičnog romana, biografije, mističkog realizma i, čak, automatskog pisma. Tekst nastoji da bude obezličen obiljem citata iz književnosti.

Jerofejev je nezadovoljan klasičnom književnošću s njenim "mrtvacima: Tolstojem, Dostojevskim, Gogoljem, ali u njegovom romanu oživljavaju Doktor Živago, Zli dusi.

Oživljava i Nabokov, kod koga se 'mržnja prema boljševicima preokrenula u ljubav prema leptirima…’