10. jun 2024 20:35

Promovisana knjiga o ženi koja je rukotvorine pletilja iz Sirogojna otkrila svetu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

SIROGOJNO - U Muzeju na otvorenom “Staro selo” - Sirogojno promovisano je englesko izdanje knjige Zorana Jeremića “Dobrila” o kreatorki Dobrili Smiljanić - Vasiljević zbog koje su rukotvorine pletilja iz Sirogojna postale brend poznat širom sveta.

Knjiga je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji kako bi se ova dirljiva priča prenela van granica Srbije, jer je Dobrila simbol i izvor inspiracije ne samo zlatiborskog kraja, već širom Evrope i sveta.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je izuzetno srećan što se nalazi u Sirogojnu i što "zajedno odajemo čast pletiljama i na taj način promovišemo i podržavamo solidarnost, inkluzivnost, rodnu ravnopravnost, vrednosti koje su srce EU, ali i odajemo počast posebnoj dami koja je inspirisala žene da, ne samo sanjaju više, nego da pronađu snagu i hrabrost da deluju bolje".

Intext service Video

"Želimo da se Dobrilina priča čuje i van granica Srbije. Dobrilina priča nas je inspirisala da ustanovimo godišnju nagradu koja nosi njeno ime u čast hrabrim damama koje doprinose osnaživanju žena. Budite uvereni da će EU nastaviti da podržava rodnu ravnopravnost, osnaživanje žena, očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa Srbije, jer verujemo da delimo iste vrednosti pod istim evropskim krovom, ujedinjeni u raznolikosti", zaključio je Žiofre.

Stanko Blagojević, v.d. pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, naveo je da će ministarstvo nastaviti da pruža podršku i promoviše Sirogojno.

"Slike Sirogojna su deo istinskog nasleđa čovečanstva i prepoznatljive svuda u svetu. Cvetovi koji se pojavljuju sa ovih livada na džemperima, stignu do najudaljenijih mesta na svetu, a nema tog vetra koji bi tako daleko preneo polen da taj cvet stvarno nikne. Ono što taj cvet prenese su vredne ruke pletilja i njihova mašta i nema veće sile na svetu i zato ćemo uvek podržavati ono što Sirogojno radi", poručio je Blagojević.

On je naveo da je najbolje što je Dobrila uradila to što je našla način da oslobodi žene ovog kraja i da ih emanicipuje i njeno pravo nasleđe je da se nađe sloboda u onome što se radi.

Direktorka muzeja "Staro selo" Svetlana Čaldović - Šijaković govorila je o Dobrilinom velikom delu nazivajući je vizionarom, entuzijastom, prosvetiteljem i kreatorom, damom od stila, velikog i hrabrog srca punog razumevanja i plemenitosti.

"Dobrilin slučajan dolazak u Sirogojno opredelio je njenu i sudbinu sela, prepoznala je neiscrpne mogućnosti stvaranja i riznicu kulturnog nasleđa, a poseban osećaj za tradiciju i utemeljene vrednosti seoskog načina života i privređivanja vodio ju je ka jedinstvenom i kompleksnom projektu organizacije pletilja. Strpljivo je radila na njihovom opismenjavanju, zdravstvenom i kulturnom prosvećivanju. Njima u čast dolazili su u Sirogojno umetnici, pisci, slikari... Dobriline kreacije uplitale su vredne ruke pletilja u šalove, kape, džempere, mantile i izazivale divljenje na svetskim modnim scenama", kazale je Čaldović - Šiljković.

Ona je podsetila kako se uporedo, putem napretka i prosperiteta, razvijalo selo Sirogojno i bilo ispunjeno modnim revijama, koncertima, likovnim kolonijama, pozorišnim predstavama i istraživačkim projektima.

"Odrastati u to vreme, odrastati uz Dobrilino neponovljivo delo više je od blagoslova, a učestvovati u očuvanju decenijama sticanog nasleđa je privilegija. Danas u novom milenijumu mnogi se sete s divljenjem i neizmernom zahvalnošću govore o Dobrili, o jednom vremenu, o neponovljivom delu", navela je direktorka muzeja.

Englesko izdanje "Dobrile" predstavljeno je u okrviru manifestacije "Pletiljama u čast" koja je deo programa Užice - nacionalna prestonica kulture Srbije 2024.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je rekla da program prestonice kulture ne bi bio izvodljiv bez podrške Ministarstva kulture, ali i Evropske Unije u Srbji.

“Motiv današnjeg okupljanja je jedna izuzetna žena koja je umeće pravljenja proizvoda od vune pretvorila u visoku modu, oživela užički i zlatiborski kraj pretvorivši ih u centar mode i privrednu silu. Dobrilina kreativnost i dar za komunikaciju i organizaciju plasirale su revije zimskih rukotvorina u celom svetu. Dobrila nije učinila samo to da rukotvorine nose poznate žene širom sveta, poput kraljice Elizabete ili Sofija Loren, već da stotine žena iz ovog kraja rade, zarađuju i stvaraju istoriju”, kazala je gradonačelnica.

Nakon promocije održan je program "Prelo - Kolo Prijateljstva" na kojem su nastupili solisti Nacionalnog ansambla igara i pesama "Kolo" i operska pevačica Nataša Tasić Knežević kao i mnogobrojni umetnici dočaravajući kroz formu prela ambijent u kojem se najčešće uz pesmu rađala inspiracija za vredno nasleđe koje su stvorile i očuvale pletilje ovog kraja.