21. jun 2024 23:09

Počeo 16. književni festival Krokodil

Izvor: TANJUG

Foto: Promo

BEOGRAD - Regionalni književni festival "Krokodil" počeo je večeras pod sloganom "Gimme Shelter" po pesmi Rolingstonsa.

Otvaranju 16. izdanja festivala prisustvovali su književnici Matijas Enar iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije, iračko-finski autor Hasan Blasim kao i ukrajinski književnik i prevodilac sa srpskog Andrij Ljubka.

Književnica Nađa Petrović rekla je da joj drago što su mladi pisci počeli da dobijaju i ocenila da je "bitno da starije generacije poguraju mlađe".

Petrović, koja je završila dramaturgiju, navela je da joj je drago što je dosta ljudi koji žele da pišu shvatilo da mogu da to čine preko dramaturgije, koja će im pomoći da steknu radne navike i počnu sa pisanjem proze.

Dodala je da je prvi roman "Meduze žive zauvek (dok ih ne uhvate)" napisala tako što je radila dramu za ispit na fakultetu i priznala je da joj je je taj rad pomogao da tu pročisti stvari koje će kasnije ući u knjigu.

Tomaš je rekao da je pozorišnu dramu "Noć sa Aleksom" napisao jer je "bilo bitno da se setimo da je 100 godine prošlo od smrti Alekse Šantića".

Upitan da li je grad njegovog detinjstva i Šantića, Mostar i dalje podeljen, Tomaš je bio pozdravljen aplauzima za odgovor: "Meni nikad nije bio podeljen. Ne učestvujem u podelama. Učestvujem u jedinstvu i bratstvu".

Francuski pisac Enar se prisetio da je kao tinejdžer bio toliko depresivan da je proveo 10 meseci u sobi, dok nije pročitao jednu pesmu o vozu i Transibirskoj železnici, pa je potom sanjao da putuje svetom.

"Dolazim iz malog grada u zapadnoj Francuskoj gde je sve tako tiho da je jedino što želiš da odeš", naveo je Enar.

Na prvoj večeri festivala učestvovao je i rok fotograf Brajan Rašić, a mini koncert je održala Duda Buržujka.

"Krokodil" će trajati do 23. juna.