3. oktobar 2024 15:18

Selaković na konfrenciji Frankofonije u Parizu: Afirmacija kulturnog dijaloga

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STR

BEOGRAD  - Ministar kulture Nikola Selaković učestvuje na 45. Ministarskoj konfrenciji Frankofonije u Parizu, koja se odvija uoči 19. Samita šefova država i vlada međunarodne organizacije Frankofonije, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Selaković je na plenaranoj sednici Ministarske konferencije istakao da je Srbiji čast to što je na vratima velike porodice Frankofonije, bogate ljudima, narodima i kulturama, u želji da postane punopravni član i u punoj meri doprinese zajedničkim ciljevima, kako bi ostavili svoj pečat i doprinos u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.

Ministar kulture je napomenuo da bi unapređenje statusa Srbije predstavljalo veliki podsticaj budući da Vlada Srbije pridaje veliku pažnju saradnji sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije i napomenuo da je Srbija od 2006. godine u statusu posmatrača, a od 2018. godine kao pridruženi član, te da jača saradnju sa svim akterima na polju Frankofonije i negovanja francuskog jezika.

Service Photo Gallery

"Frankofonija za nas predstavlja izuzetnu platformu koja se možda najbolje očitava u kulturi - kroz pozorište, film, posebno književnost i prevodnu literaturu, različite manifestacije i mnoge druge frankofone aktivnosti. Vrednosti koje neguje i promoviše Frankofonija i koje delimo razvijaju solidarnost i značajno pospešuju interkulturni dijalog. Tako, Frankofonija pruža realnu pomoć u suočavanju sa brojnim izazovima našeg doba", rekao je Selaković.

Srbiji je čast što je na vratima velike porodice Frankofonije

Srbiji je čast to što je na vratima velike porodice Frankofonije, bogate ljudima, narodima i kulturama, u želji da postane punopravni član i u punoj meri doprinese zajedničkim ciljevima, kako bi ostavili svoj pečat i doprinos u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, istakao je ministar kulture Nikola Selaković na plenarnoj sednici 45. Ministarske konferencije u Parizu.

“Unapređenje statusa Srbije predstavljalo bi veliki podsticaj budući da Vlada Srbije pridaje veliku pažnju saradnji sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije”, istakao je Selaković.

Napomenuo je da je Srbija od 2006. godine u statusu posmatrača, a od 2018. godine kao pridruženi član, te da jača saradnju sa svim akterima na polju Frankofonije i negovanja francuskog jezika.

„Frankofonija za nas predstavlja izuzetnu platformu koja se možda najbolje očitava u kulturi - kroz pozorište, film, posebno književnost i prevodnu literaturu, različite manifestacije i mnoge druge frankofone aktivnosti. Vrednosti koje neguje i promoviše Frankofonija i koje delimo razvijaju solidarnost i značajno pospešuju interkulturni dijalog. Tako, Frankofonija pruža realnu pomoć u suočavanju sa brojnim izazovima našeg doba“, rekao je Selaković.