17. jun 2024 11:36

Glumac Stiven Fraj: Bilo bi izvrsno da Britanski muzej vrati delove Partnenona

Izvor: TANJUG

Foto: Bleecker Street via AP/

LONDON - Glumac Stiven Fraj (Stephen Fry) ocenio je da bi bilo izvrsno kada bi Britanski muzej vratio skulpture koje su odnete sa grčkog Partenona.

"Zar ne bi bilo izvrsno da to Britanija uradi? Zato što to možda znači više Atini nego što mi to možemo razumeti", rekao je Fraj gostujući u australijskoj seriji "Stuff the British Stole" (Stvari koje su Britanci ukrali), koja je išla u nedelju.

Britanski lord Elgin uklonio je delove Partenona 1806. godine, kada se Grčka nalazila pod Osmanskom vlašću, a turske vlasti su nedavno odbacile navode da je Britanac imao dozvolu da odnese starine sa Akropolja.

Fraj se dugo godina zalaže za povratak spomenika iz Londona u Grčku, a sada je naveo da njihovo odnošenje nije bilo u redu čak i da je postojala dozvola.

Prema njegovim rečima, na taj način i Nemci su tokom Drugog svetskog rata mogli dozvoliti odnošenje Trijumfalne kapije iz Pariza.

"To je kao kada bi rekli: 'Pa, Nemačka tvrdi da poseduje Trijumfalnu kapiju, evo dokumenta koji to potvrđuje'. Nacisti su bili okupatori. Kakvo im to daje pravo da bude odnet deo Francuske? Nije to njihovo da daju", naveo je glumac.