10. jul 2024 12:30

Povodom dana rođenja Nikole Tesle otvoren panel "U duhu Tesle"

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ

BEOGRAD - Očuvanje nasleđa Nikole Tesle tema je današnje panel diskusije "U duhu Tesle“, koja je otvorena jutros u Pres centru Udruženja novinara Srbije, na dan rođenja Nikole Tesle i Dan nauke u Srbiji.

Panel se održava danas u okviru manifestacije "Dani Nikole Tesle 2024", koju organizuje Teslina naučna fondacija Srbije i Amerike, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U svom uvodnom obraćanju učesnicima panela, predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević je napomenuo da "nema nijedne zabiti u našim krajevima gde nećete čuti rečenicu za nekoga ko je nešto malo uradio: 'On je kao Tesla'".

Rakočević je istakao da Tesla (1856-1943) spada u "svetlonosnu kategoriju ličnosti" koje stoje nad čovečanstvom, kao što su bili Leonardo Da Vinči, Albert Ajnštajn i Vilijam Šekspir.

Osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar je podsetio da su počeli sa volonterskim radom 2004. godine u Filadelfiji, dodavši da je "bilo puno eksperimenata i lutanja", ali je najvažnije da su izdržali i nastavili sa radom.

Lončar je rekao da su u početku svoje izložbe i programe usmerili na američke škole, ali su pre nekoliko godina shvatili da to nije imalo željenog efekta.

Napomenuvši da su aktivnosti su potom usmerili preko Srpske pravoslavne crkve i srpske dece u Sjedinjenim Državama, Lončar je dodao da je potrebno više naših mladih ljudi koji će polako da preuzimaju njihov rad na čuvanje uspomene na Teslu.

Predsednik Upravnog odbora Tesline fondacije Srbije Srđan Sotirov je rekao da su okrenuti pronalaženju dečijih ambasadora, koji će čuvati uspomenu na Teslu i sami sutra promeniti svet.

Sotirov je rekao da kroz edukativne programe, radionice i druge sadržaje okupljaju "one koji znaju nešto o Tesli i žele da to prenesu dalje", da prave novi portal i uspostavljaju mrežu Nikola Tesla klubova u Srbiji, SAD i svetu.

Član UO Tesline fondacije Srbije Predrag Karasović je napomenuo da u Nikola Tesla klubovima nisu okupljeni samo mladi daroviti za elektrotehniku, već i za biologiju, fiziku, hemiju i ekologiju.

Karasović je rekao da ti mladi "moraju biti inovativni, da postave sebi problem i nađu rešenje, i to je vizija kako bi ti klubovi trebali da rade".

Panel diskusija se bavi temama zaštite lika i dela Nikole Tesle, strategije Fondacije i saradnji sa drugim institucijama i organizacijama, o kulturnoj diplomatiji, projektu otvaranja Nikola Tesla klubova širom sveta, kao i projektu "Teslin narod".

Učesnici panela su Jelica Stefanović-Štambuk, Rada Komazec, Obrad Kesić, Nebojša Malić i brojni drugi.

Nakon kraja rada panel diskusije popodne, predviđeno je da se manifestacija "Dani Nikole Tesle 2024“ nastavi i završi održavanjem Donatorske večeri (19:00) u Hotelu Palas u Beogradu.