10. jul 2024 19:36

Povodom Dana nauke Centar za promociju nauke podelio priznanja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD  - Centar za promociju nauke (CPN) večeras je dodelio priznanja dobitnicima finansijske podrške za najbolje projekte i popularizaciju nauke, povodom rođendana Nikole Tesle i nacionalnog Dana nauke.

U video poruci zvanicama na svečanosti u Botaničkoj bašti "Jevremovac", ministarka nauke, tehnološkog razvoje i inovacije Jelene Begović je istakla da se svaka investicija u nauku pre ili kasnije isplati.

Prema njenim rečima, na javni poziv stiglo preko 180 prijava, "što govori da imamo populaciju u našem durštvu koja je shvatila ozbiljno promociju nauke".

Service Photo Gallery

Begović je dodala da je zato udvostručen fond sa prošlogodišnjih 6,5 na sadašnjih 12 miliona dinara, koji će omogućiti finansiranje većeg broja projekata.

Iz CPN su naveli da je za finansiranje odabrano 44 projekta. Poziv je bio podeljen na dve kategorije, od kojih je prva namenjena je projektima promocije nauke u naučnim klubovima širom Srbije kroz koju mogu aplicirati pojedinci.

Druga je kategorija namenjena naučnoistraživačkim organizacijama, fakultetima, naučnostručnim društvima, centrima za stručno usavršavanje, udruženjima i lokalnim samoupravama.

Prijave su obuhvatile širok spektar tema, od STEM oblasti, veštačke inteligencije, preko izazova lokalnih zajednica, do zelenih tema i pitanja održivosti.

Visoko rangirani projekti dolaze sa fakulteta i instituta širom Srbije, ali među njima ima i naučnih udruženja koja su se istakla svojim kreativnim pristupom.

Komisiju za pregled pristiglih projekata činilo je 12 saradnika iz različitih sfera društva.

U svom obraćanju, v.d. direktorke Centra za promociju nauke Danijela Vučićević je istakla da je apliciranje na javni poziv bitno, jer se time pomaže "da neke bitne teme 'otpakujemo' i približimo građanima".

"Ovi projekti su prozor u svet gde prikazujemo nauku onakvom kakva jeste", navela je Vučićević.

Na kraju svečanosti zvanice su mogle pogledati izložbu "Bijlke rudari", sačinjenu od panela postavljenih na staklenik botaničke bašte, koja je finansirana po javnom pozivu CPN.