16. avgust 2024 10:34

Vlatko Stefanovski, Marko Luis i "Barcelona Gipsy Balkan Orchestra" otvorili "Art front 2" festival

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

SREMSKA MITROVICA - Muzički "Art Front 2" festival počeo je sinoć na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici, a publika je imala prilike da vid i čuje "Barcelona Gipsy Balkan Orchestra", majstora gitare Vlatka Stefanovskog i pevača Marka Luisa.

Na repertoaru "Barcelona Gipsy Balkan Orchestra" našle su se i obrade poznatih pesmama sa prostora našeg regiona, kao što su narodna pesma "Makedonsko devojče" i "Nedelja" Džeja Ramadanovskog, koja je dočekana gromoglasnim aplauzom.

"Za sve ove godine, od kada postojimo, nastupali smo u preko 40 zemalja širom sveta. Naša misija je da pronađemo dobre ljude i da im prenesemo kulturno – umetničku i muzičku zaostavštinu Balkana, za koju znamo da je nepresušna. Postoje pesme koje su sa nama obišle svet, a prava magija se događa kada se te pesme vrate na svoje tle, ljudima koji mogu da razumeju svu njihovu tragediju i težinu, kao što je „Nedelja“, rekao je Ivan Kovačević, koji u pomenutom sastavu svira kontrabas.

Nakon više od 30 godina Vlatko Stefanovski je nastupio ponovo u Sremskoj Mitrovici, a njegov koncert je trajao 90 minuta.

Upitan o načinu na koji obeležava 50 godina jubileja od kako je na sceni, Stefanovski je kazao da to čini upravo ovako – koncertima.

"Ove godine su svi koncerti u okviru obeležavanja mog, prilično, značajnog jubileja. Pred kraj godine održaću veliki koncert u Skoplju, Beogradu i Zagrebu, najavio je Vlatko Stefanovski, koji je sa sobom te večeri poneo gitaru sa kojom je snimio neke od najvećih hitova sa grupom "Leb i sol" "Kao kakao", "Putujemo"...

Na scenu je nakon Stefanovskog izašao Marko Stojanović Luis, koji je okupio mlađu publiku, te napravio odličnu atmosferu zahvaljujući njegovom interesantnom pristupu muzici, kombinujući soul, hip hop, sa uticajem afro – kulture.

Koncert je završio pesmom svoga oca, Ljubiše Stojanovića Luisa "Kletva", u svom aranžmanu, koji je publika lepo prihvatila.

Kroz festivalsku kapiju je prve večeri prošlo oko tri hiljade ljudi.

Program se nastavlja večeras, od 20:30 nastupom Konstrakte, Zostera i TBF.

Subota, 17. avgust rezervisana je za "Buč Kesidi", "Letu štuke", Bojanu Vunturišević i DJ Roni Sajza.