1. jul 2023 18:38

Otvoren festival "Jazz in the Garden" u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/LAZAR LAZIĆ

BEOGRAD - Muzički festival posvećen džez muzici "Jazz in the Garden" otvoren je danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu, a publika će na trećem po redu festivalu na toj lokaciji biti u prilici da uživa u nastupima vrhunskih džez muzičara.

Do sada najambicioznije izdanje festivala okupiće više od 80 muzičara iz Srbije i sveta, a na više scena u prostoru Botaničke bašte tokom dva dana će biti održano 14 koncerata.

Publika će prvog dana imati priliku da sluša šest koncerata, a jedna od atrakcija je dobitnik BBC priznanja za najboljeg mladog džez muzičara Velike Britanije 2018. godine, saksofonista Xhosa Cole, koji dolazi prvi put u Beograd gde će sa svojim kvartetom predstaviti muziku koja ga je podigla u sam vrh savremene britanske džez scene.

Takođe, danas će nastupiti i francuski džez kvartet "Blazin Quartet", koji je osvojio više uglednih internacionalnih nagrada, i koji već 15 godina na koncertima u Evropi, SAD i Aziji nudi publici virtuozni spoj orijentalne muzike i džeza.

Sastav koji predvodi trubač Ivan Radivojević sviraće jam session na "Startup Stejdžu" kojem će se priključiti učenici džez odseka MŠ Stanković kao i studenti odseka za džez i popularnu muziku FMU.

Service Photo Gallery

Na njihovom programu naći će se standardi iz sving, bebop i hard bop ere, navode organizatori.

Deo programa koji će zainteresovati ovogodišnje posetioce Bašte Jevremovac činiće odabrani predstavnici srpske džez scene.

Prvog dana festivala to će biti sastavi "Vasil Hadžimanov Band", "Dušan Petrović Band", "Drumbooty" i "Funkstatic Coalition", dok će drugog dana nastupiti "Uroš Perić i Big Band RTS-a", "Fish in Oil", "Bojan Cvetković Quratet", i "Ming".

Na repertoaru vokalnog kvarteta "Ming" su autorske kompozicije i popularni džez standardi, a njihov album prvenac objavljen je prošle godine za izdavačku kuću PGP RTS.

"Ming" neguje vokalni jazz osvrćući se na tradicionalni zvuk, prožet modernijim harmonijama i aranžmanskim rešenjima.

Kako kažu iz direkcije festivala, upravo to je i najveća snaga "Jazz in the Garden", manifestacije koja je od prvog izdanja postala svojevrsna platforma za promociju domaćeg džeza.

Raspored koncerata drugog dana festivala je sledeći: "Ming", "Amalia Baraona", "Bojan Cvetković Quartet", "A.MA Records Serbian Wave f. Alberto Parmegiani", "Fish in Oil", "Uroš Perić & Big Band RTS".